Sposoby dzielenia wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 17 gru 2012, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 31 razy
Sposoby dzielenia wielomianów
Masz na myśli pisemne dzielenie w słupku dwóch wielomianów? Jeśli tak, to cudownym sposobem jest Schemat Hornera (w przypadku dzielenia przez dwumian).
Ostatnio zmieniony 18 gru 2012, o 15:48 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Sposoby dzielenia wielomianów
W łatwych przypadkach możemy zrezygnować ze słupków:
\(\displaystyle{ \left( x^3+3x^2+x+5\right):(x+1)=\\
(x^3+\underline{x^2)+(2x^2}+\underline{2x)-x}-1+6=x^2(x+1)+2x(x+1)-(x+1)+6=(x+1)(x^2+2x-1)+6}\)
A więc:
\(\displaystyle{ \left( x^3+3x^2+x+5\right):(x+1)=x^2+2x-1, r=6}\)
\(\displaystyle{ \left( x^3+3x^2+x+5\right):(x+1)=\\
(x^3+\underline{x^2)+(2x^2}+\underline{2x)-x}-1+6=x^2(x+1)+2x(x+1)-(x+1)+6=(x+1)(x^2+2x-1)+6}\)
A więc:
\(\displaystyle{ \left( x^3+3x^2+x+5\right):(x+1)=x^2+2x-1, r=6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Sposoby dzielenia wielomianów
Jeżeli potrzebujesz tylko w międzyczasie jakichś przekształceń podzielić dwa wielomiany to tak. Nie mam pewności czy np. nauczyciel uznałby ci taki sposób na sprawdzianie.
Najprostszy jest chyba schemat Hornera, no ale tylko dla wielomianów 1. stopnia.
ps. wyrażam ubolewanie z powodu skasowania mojego posta. Przeczucie-intuicja to też jest metoda.
Najprostszy jest chyba schemat Hornera, no ale tylko dla wielomianów 1. stopnia.
ps. wyrażam ubolewanie z powodu skasowania mojego posta. Przeczucie-intuicja to też jest metoda.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giżycko
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
Sposoby dzielenia wielomianów
rozwiązałem taki sposobem jak 297101.htm i nadal nie wychodzi mi tak jak w z tyłu książki
Chodzi mi co dalej zrobić po tym :
\(\displaystyle{ \frac{x^3-1}{x+2}
\\
\frac{x^3-1}{x+2}\equiv Ax^2+Bx+C+\frac{D}{x+2}
\\
x^3-1\equiv Ax^2(x+2)+Bx(x+2)+C(x+2)+D\\ x^3-1\equiv Ax^3+2Ax^2+Bx^2+2Bx+Cx+2C+D\\ 0\equiv(A-1)x^3+(2A+B)x^2+(2B+C)x+2C+D-1\\ \\ \begin{cases}A-1=0\\ 2A+B=0\\2B+C=0\\ 2C+D-1=0\end{cases}
\\
x^3-1\equiv Ax^2(x+2)+Bx(x+2)+C(x+2)+D\\ x^3-1\equiv Ax^3+2Ax^2+Bx^2+2Bx+Cx+2C+D\\ 0\equiv(A-1)x^3+(2A+B)x^2+(2B+C)x+2C+D-1\\ \\ \begin{cases}A-1=0\\ 2A+B=0\\2B+C=0\\ 2C+D-1=0\end{cases}}\)
A=1
Lolek nieważne jaka metoda byle był wynik dobry
Chodzi mi co dalej zrobić po tym :
\(\displaystyle{ \frac{x^3-1}{x+2}
\\
\frac{x^3-1}{x+2}\equiv Ax^2+Bx+C+\frac{D}{x+2}
\\
x^3-1\equiv Ax^2(x+2)+Bx(x+2)+C(x+2)+D\\ x^3-1\equiv Ax^3+2Ax^2+Bx^2+2Bx+Cx+2C+D\\ 0\equiv(A-1)x^3+(2A+B)x^2+(2B+C)x+2C+D-1\\ \\ \begin{cases}A-1=0\\ 2A+B=0\\2B+C=0\\ 2C+D-1=0\end{cases}
\\
x^3-1\equiv Ax^2(x+2)+Bx(x+2)+C(x+2)+D\\ x^3-1\equiv Ax^3+2Ax^2+Bx^2+2Bx+Cx+2C+D\\ 0\equiv(A-1)x^3+(2A+B)x^2+(2B+C)x+2C+D-1\\ \\ \begin{cases}A-1=0\\ 2A+B=0\\2B+C=0\\ 2C+D-1=0\end{cases}}\)
A=1
Lolek nieważne jaka metoda byle był wynik dobry
Ostatnio zmieniony 18 gru 2012, o 17:16 przez kyos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giżycko
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
Sposoby dzielenia wielomianów
A co do tego przykładu na górze to się wzorowałem a to mój przykład z książki
\(\displaystyle{ \frac{x^3-8x^2+17x+10}{x-5}
\\
\frac{x^3-8x^2+17x+10}{x-5}\equiv Ax^2+Bx+C+\frac{D}{x-5}
\\
x^3-8x^2+17x+10\equiv Ax^2(x-5)+Bx(x-5)+C(x-5)+D\\
\\
A=-1\\
B=8\\
C=23\\
D=125}\) odp z tyłu książki to \(\displaystyle{ x^2-3x+2}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^3-8x^2+17x+10}{x-5}
\\
\frac{x^3-8x^2+17x+10}{x-5}\equiv Ax^2+Bx+C+\frac{D}{x-5}
\\
x^3-8x^2+17x+10\equiv Ax^2(x-5)+Bx(x-5)+C(x-5)+D\\
\\
A=-1\\
B=8\\
C=23\\
D=125}\) odp z tyłu książki to \(\displaystyle{ x^2-3x+2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Sposoby dzielenia wielomianów
\(\displaystyle{ x^2-3x+2}\) jest wynikiem dzielenia przez \(\displaystyle{ x-5}\) wielomianu \(\displaystyle{ x^3 - 8x^2 + 17x {\red -} 10}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giżycko
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
Sposoby dzielenia wielomianów
pyzol pisze:W łatwych przypadkach możemy zrezygnować ze słupków:
\(\displaystyle{ \left( x^3+3x^2+x+5\right):(x+1)=\\
(x^3+\underline{x^2)+(2x^2}+\underline{2x)-x}-1+6=x^2(x+1)+2x(x+1)-(x+1)+6=(x+1)(x^2+2x-1)+6}\)
A więc:
\(\displaystyle{ \left( x^3+3x^2+x+5\right):(x+1)=x^2+2x-1, r=6}\)
jest wzór na to ?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Sposoby dzielenia wielomianów
Nie ma wzoru, próbujesz zawsze tak by wyciągać dwumian, ale później trzeba uzupełniać by się zgadzało z naszym wielomianem (te podkreślone to uzupełniamy by wszystko się zgadzały). Jutro mogę ewentualnie jeszcze kilka przykładów podać.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giżycko
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
Sposoby dzielenia wielomianów
ok to mi wystarczy
dzięki wszystkim za pomocmariuszm pisze:W instrukcji latexa jest podany sposób dzielenia wielomianów
latex.htm#6