Rozwiąż równania wielomianowe
\(\displaystyle{ 10x^3 - 3x^2 - 2x +1 = 0}\)
\(\displaystyle{ 16x^3-28x^2+4x+3=0}\)
\(\displaystyle{ 6x^3-13x^2+9x-2=0}\)
\(\displaystyle{ 4x^3+2x^2-8x+3=0}\)
Rozwiąż równania wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiąż równania wielomianowe
Ostatni \(\displaystyle{ x=0,5}\).
Pierwszy \(\displaystyle{ x=-0,5}\).
Pozostałe analogicznie - wymierny pierwiastek wielomianu.
Pierwszy \(\displaystyle{ x=-0,5}\).
Pozostałe analogicznie - wymierny pierwiastek wielomianu.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2012, o 17:53 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Rozwiąż równania wielomianowe
Pierwsze trzy:
\(\displaystyle{ 10x^3 - 3x^2 - 2x +1 = 0}\) - na pewno \(\displaystyle{ x=-\frac12}\), podziel więc wyjściowy wielomian przez \(\displaystyle{ \left( x+\frac12\right)}\) i dalej szukasz pierwiastków trójmianu (z delty).
\(\displaystyle{ 16x^3-28x^2+4x+3=0}\) - np. \(\displaystyle{ x=\frac12}\) - dzielisz przez \(\displaystyle{ \left( x-\frac12\right)}\).
\(\displaystyle{ 6x^3-13x^2+9x-2=0}\) - np. \(\displaystyle{ x=1}\) - dzielisz przez \(\displaystyle{ (x-1)}\).
Możesz sobie sprawdzić na
\(\displaystyle{ 10x^3 - 3x^2 - 2x +1 = 0}\) - na pewno \(\displaystyle{ x=-\frac12}\), podziel więc wyjściowy wielomian przez \(\displaystyle{ \left( x+\frac12\right)}\) i dalej szukasz pierwiastków trójmianu (z delty).
\(\displaystyle{ 16x^3-28x^2+4x+3=0}\) - np. \(\displaystyle{ x=\frac12}\) - dzielisz przez \(\displaystyle{ \left( x-\frac12\right)}\).
\(\displaystyle{ 6x^3-13x^2+9x-2=0}\) - np. \(\displaystyle{ x=1}\) - dzielisz przez \(\displaystyle{ (x-1)}\).
Możesz sobie sprawdzić na