Znalezienie pozostałych pierwiastków wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pascal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 4 razy

Znalezienie pozostałych pierwiastków wielomianu

Post autor: pascal »

Polecenie jest następujące:
Podana liczba jest dwukrotnym pierwiastkiem danego wielomianu. Znajdź pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
\(\displaystyle{ x^{4}+20x^{3}+96x^{2}-80x-400, -10}\)

I jeszcze jedno:
Liczby 2 i -3 są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ ax^{3}+bx^{2}-11x+30}\). Znajdź trzeci pierwiastek tego wielomianu.
grzegorz87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Gory
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 53 razy

Znalezienie pozostałych pierwiastków wielomianu

Post autor: grzegorz87 »

co do drugiego, to skorzystaj z twierdzenia bezouta:
W(2)=0 i W(-3)=0
uzyskasz w ten sposób układ z dwiema niewiadomymi
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Znalezienie pozostałych pierwiastków wielomianu

Post autor: ariadna »

2)
Po pierwsze:
\(\displaystyle{ W(2)=0}\)
\(\displaystyle{ 8a+4b-22+30=0}\)
\(\displaystyle{ 2a+b=-2}\)
Po drugie:
\(\displaystyle{ W(-3)=0}\)
\(\displaystyle{ -27a+9b+33+30=0}\)
\(\displaystyle{ -3a+b=-7}\)

Wyliczysz tak sobie a i b a potem schemat Hornera.
Trzeci pierwiastek:5
pascal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 4 razy

Znalezienie pozostałych pierwiastków wielomianu

Post autor: pascal »

A można inaczej niż za pomocą schematu Hornera? Bo tego w szkole nie miałem...
grzegorz87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Gory
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 53 razy

Znalezienie pozostałych pierwiastków wielomianu

Post autor: grzegorz87 »

Możesz podzielić zwyczajnie wielomian np. przez x-2, i w ten sposób znajdziesz 3 pierwiastek
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Znalezienie pozostałych pierwiastków wielomianu

Post autor: ariadna »

Tak, na piechotę.
Jak już będziesz znał wspólczynniki to przyrównaj swój wielomian do wielomianu:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-2)(x+3)(x-a)}\), gdzie a to szukany pierwiastek.
Wymnóż i przyrównaj współcznynniki.
pascal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 4 razy

Znalezienie pozostałych pierwiastków wielomianu

Post autor: pascal »

Dzięki, o coś takiego mi chodziło !

A to pierwsze wiecie jak zrobić?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Znalezienie pozostałych pierwiastków wielomianu

Post autor: ariadna »

Podziel dwa razy przez x+10, skoro schematu nie znasz.
Jeszcze będzie pierwiastek 2 i -2.
Albo:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}+20x^{3}+100x^{2}-4x^{2}-80x-400=\\=x^{2}(x^{2}+20x+100)-4(x^{2}+20x+100)=
(x^{2}-4)(x^{2}+20x+100)=\\
=(x-2)(x+2)(x+10)^{2}}\)
ODPOWIEDZ