NWD Wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 12:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
NWD Wielomianów
Witam wszystkich próbuje rozwiązać następujące zadanie :
Wyznaczyć
\(\displaystyle{ NWD(f(x)=4+2x+9x^2+4x^3+x^4+3x^5, g(x)=7+2x+8x^2+x^3+7x^4+3x^5 )}\)
w pierścieniu wielomianów \(\displaystyle{ \ZZ_{11}[x]}\)
Wybierz jedną odpowiedź:
a. \(\displaystyle{ 9+2x+4x^2+3x^3}\)
b. \(\displaystyle{ 9+2x+4x^2+4x^3}\)
c. \(\displaystyle{ 9+3x+4x^2+3x^3}\)
d. \(\displaystyle{ 9+4x+2x^2+3x^3}\)
Udało mi się dojść do następujących rozwiązań:
\(\displaystyle{ g(x)=(x-3)(x-4)(x-6)(3x^2+2x+8)}\) zaś
\(\displaystyle{ g(x)=(x-6)(3x^4+8x^3+8x^2+2x+3)}\) i nie wiem co mam teraz robić, proszę o pomoc,bo jest to dla mnie bardzo ważne
Wyznaczyć
\(\displaystyle{ NWD(f(x)=4+2x+9x^2+4x^3+x^4+3x^5, g(x)=7+2x+8x^2+x^3+7x^4+3x^5 )}\)
w pierścieniu wielomianów \(\displaystyle{ \ZZ_{11}[x]}\)
Wybierz jedną odpowiedź:
a. \(\displaystyle{ 9+2x+4x^2+3x^3}\)
b. \(\displaystyle{ 9+2x+4x^2+4x^3}\)
c. \(\displaystyle{ 9+3x+4x^2+3x^3}\)
d. \(\displaystyle{ 9+4x+2x^2+3x^3}\)
Udało mi się dojść do następujących rozwiązań:
\(\displaystyle{ g(x)=(x-3)(x-4)(x-6)(3x^2+2x+8)}\) zaś
\(\displaystyle{ g(x)=(x-6)(3x^4+8x^3+8x^2+2x+3)}\) i nie wiem co mam teraz robić, proszę o pomoc,bo jest to dla mnie bardzo ważne
Ostatnio zmieniony 19 gru 2012, o 09:23 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 12:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
NWD Wielomianów
Tak, starałam się dojść tym sposobem, aczkolwiek wynik który mi wyszedł nie był uwzględniony w podanych odpowiedziach, natomiast zastanawia mnie jedna kwestia dotycząca tego sposobu w \(\displaystyle{ \mathbb{Z_11}}\),tzn nauczycielka nam powiedziała na zajęciach, że jak będziemy rozwiązywać te zadanie, to niekonieczne znajdziemy nasz wynik. Dodała do tego, że nie mamy się tym martwić, ponieważ należy pomnożyć przez liczby odwracalne (czy coś podobnego) nasz wynik -mówiła to w kontekście stowarzyszenia-lecz ja tego nie rozumiem, czy wy jesteście wstanie to wytłumaczyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
NWD Wielomianów
Myślę, że nauczycielce chodziło o to, że robiąc choćby tak jak Ty, czyli używając minusów możesz otrzymać gdzieś na przykład \(\displaystyle{ -3x^{2}}\), a odpowiedziach będzie \(\displaystyle{ 8x^{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 12:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
NWD Wielomianów
Tak, to co piszesz jest prawdą, aczkolwiek chodziło mi o co innego, lecz mogłam źle to ująć. Natomiast w książce "algebra" A.Białynicki-Birula znalazłam bardzo ważne informacje:
"Jeśli wielomian \(\displaystyle{ f}\) nie jest unormowany, to wyznaczenie ilorazu i reszty nie zawsze jest możliwe. Na przykład, w pierścieniu \(\displaystyle{ \mathbb{Z}[x]}\) nie istnieją wielomiany \(\displaystyle{ q}\) i \(\displaystyle{ r}\) takie, że \(\displaystyle{ x=(2x)q+r, st(r)<1.}\) Można jednak zawsze pomnożyć wielomian \(\displaystyle{ g}\) przez taką potęgę \(\displaystyle{ f^{l}_{n}}\) najwyższego współczynnika \(\displaystyle{ f_{n}}\) wielomianu \(\displaystyle{ f}\), żeby dzielenie z resztą wielomianu \(\displaystyle{ f^{l}_{n}g}\) przez wielomian \(\displaystyle{ f}\) było wykonalne w pierścieniu \(\displaystyle{ \mathbb{P}[x]}\)""
"Jeśli wielomian \(\displaystyle{ f}\) nie jest unormowany, to wyznaczenie ilorazu i reszty nie zawsze jest możliwe. Na przykład, w pierścieniu \(\displaystyle{ \mathbb{Z}[x]}\) nie istnieją wielomiany \(\displaystyle{ q}\) i \(\displaystyle{ r}\) takie, że \(\displaystyle{ x=(2x)q+r, st(r)<1.}\) Można jednak zawsze pomnożyć wielomian \(\displaystyle{ g}\) przez taką potęgę \(\displaystyle{ f^{l}_{n}}\) najwyższego współczynnika \(\displaystyle{ f_{n}}\) wielomianu \(\displaystyle{ f}\), żeby dzielenie z resztą wielomianu \(\displaystyle{ f^{l}_{n}g}\) przez wielomian \(\displaystyle{ f}\) było wykonalne w pierścieniu \(\displaystyle{ \mathbb{P}[x]}\)""
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 12:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
NWD Wielomianów
ale w myśl tego co tu na forum jest napisane, to wychodziłoby że żadna odpowiedź nie jest poprawna do tego zadania, a to nie jest możliwe, gdyż trudność tego zadania -tak mi się zdaje- polega na tym, że coś trzeba zrobić przed, bądź po zastosowaniu np algorytmu Euklidesa by dojść do poprawnego rozwiązania
-- 18 gru 2012, o 18:41 --
więc juz nie wiem co mam robić, by to rozwiązać poprawnie
-- 18 gru 2012, o 18:41 --
więc juz nie wiem co mam robić, by to rozwiązać poprawnie
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
NWD Wielomianów
Niestety, wedle wszelkich znaków na Niebie i Ziemi, czyli w tym przypadku według schematu Hornera zachodzą następujące rozkłady w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{11}[x]:}\)
\(\displaystyle{ f(x) = (x+7)(x+5)(3x^{3}+9x^{2}+2) \\ g(x) = (x+8)(3x^{4}+5x^{3}+5x^{2}+x+5) \\ NWD(f, g) = 1}\)
W sumie dobrze, że się ostatnio w szkole Hornera nauczyłem, bo to jednak potężny algorytm.
\(\displaystyle{ f(x) = (x+7)(x+5)(3x^{3}+9x^{2}+2) \\ g(x) = (x+8)(3x^{4}+5x^{3}+5x^{2}+x+5) \\ NWD(f, g) = 1}\)
W sumie dobrze, że się ostatnio w szkole Hornera nauczyłem, bo to jednak potężny algorytm.