Rozłóż na czynniki
- Hajtowy
- Użytkownik
- Posty: 754
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 213 razy
- Pomógł: 5 razy
Rozłóż na czynniki
Rozłóż na czynniki wielomiany :
\(\displaystyle{ 1. \ \ W(x)=2x^3-x^2+3}\)
\(\displaystyle{ 2. \ \ W(x)=x^3+5x^2+3x-9}\)
\(\displaystyle{ 3. \ \ W(x)=x^3+4x^2+x-6}\)
\(\displaystyle{ 4. \ \ W(x)=2x^3-5x^2-x+6}\)
Pomożecie ?
\(\displaystyle{ 1. \ \ W(x)=2x^3-x^2+3}\)
\(\displaystyle{ 2. \ \ W(x)=x^3+5x^2+3x-9}\)
\(\displaystyle{ 3. \ \ W(x)=x^3+4x^2+x-6}\)
\(\displaystyle{ 4. \ \ W(x)=2x^3-5x^2-x+6}\)
Pomożecie ?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
- Hajtowy
- Użytkownik
- Posty: 754
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 213 razy
- Pomógł: 5 razy
Rozłóż na czynniki
Chodzi Ci o :
\(\displaystyle{ W(1) \neq 0}\)
\(\displaystyle{ W(-1) = 0}\)
I że mam podzielić ten wielomian przez \(\displaystyle{ (x-1)}\) ?
\(\displaystyle{ W(1) \neq 0}\)
\(\displaystyle{ W(-1) = 0}\)
I że mam podzielić ten wielomian przez \(\displaystyle{ (x-1)}\) ?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
- Hajtowy
- Użytkownik
- Posty: 754
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 213 razy
- Pomógł: 5 razy
Rozłóż na czynniki
Z dzielenia wyszło mi : \(\displaystyle{ 2x^2+x+1 \rightarrow r=4}\)-- 13 gru 2012, o 18:23 --Odpowiedź z tyłu brzmi : \(\displaystyle{ W(x)=(x+1)(2x^2-3x+3)}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozłóż na czynniki
Nie zauważyłam, że pisałeś o dzieleniu przez \(\displaystyle{ x-1}\). Skoro sprawdziłeś, że \(\displaystyle{ x=1}\) nie jest pierwiastkiem wielomianu, a \(\displaystyle{ x=-1}\) jest, to należy podzielić przez \(\displaystyle{ x+1}\), a nie przez \(\displaystyle{ x-1}\).
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
- Hajtowy
- Użytkownik
- Posty: 754
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 213 razy
- Pomógł: 5 razy
Rozłóż na czynniki
W podpunkcie 'b'
\(\displaystyle{ W(1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^3+5x^2+3x-9):(x-1)=x^2+6x+9}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x^2+6x+9)}\)
lub
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x+3)^2}\)
Tak ? -- 13 gru 2012, o 18:36 --Czy \(\displaystyle{ (x-1) \cdot (x+3) \cdot (x+2) = x^2+5x+6}\) ?
Bo mi taka odp. do podpunktu 'c' wyszła
\(\displaystyle{ W(1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^3+5x^2+3x-9):(x-1)=x^2+6x+9}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x^2+6x+9)}\)
lub
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x+3)^2}\)
Tak ? -- 13 gru 2012, o 18:36 --Czy \(\displaystyle{ (x-1) \cdot (x+3) \cdot (x+2) = x^2+5x+6}\) ?
Bo mi taka odp. do podpunktu 'c' wyszła
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozłóż na czynniki
b) dobrze, c) dobre czynniki po lewej stronie, ale nie przyrównuj tego do trójmianu kwadratowego
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozłóż na czynniki
wskazówka: \(\displaystyle{ (x^2-3x)^2-9x^2=(x^2-3x)^2-\left( 3x\right) ^2=...}\)
wzór skróconego mnożenia na różnicę kwadratów
\(\displaystyle{ x^4-18x^2+81=\left( x^2\right)^2 -18x^2+81}\)
wzór skróconego mnożenia na kwadrat różnicy
wzór skróconego mnożenia na różnicę kwadratów
\(\displaystyle{ x^4-18x^2+81=\left( x^2\right)^2 -18x^2+81}\)
wzór skróconego mnożenia na kwadrat różnicy