Rozwiąż równanie .
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 34 razy
Rozwiąż równanie .
\(\displaystyle{ x ^{4} - 2x ^{3} -7x ^{2} +8x +12}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}\left( x-2\right)}\) i co zrobic z tym -> \(\displaystyle{ \left( -7x ^{2} +8x +12 \right)}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}\left( x-2\right)}\) i co zrobic z tym -> \(\displaystyle{ \left( -7x ^{2} +8x +12 \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 34 razy
Rozwiąż równanie .
wybaczcie zapomniałem dopisać że na końcu \(\displaystyle{ = 0}\) a więc :
\(\displaystyle{ x ^{4} - 2x ^{3} -7x ^{2} +8x +12 =0}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}\left( x-2\right)}\) i co zrobic z tym -> \(\displaystyle{ \left( -7x ^{2} +8x +12 \right) = 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{4} - 2x ^{3} -7x ^{2} +8x +12 =0}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}\left( x-2\right)}\) i co zrobic z tym -> \(\displaystyle{ \left( -7x ^{2} +8x +12 \right) = 0}\)
Ostatnio zmieniony 12 gru 2012, o 18:54 przez ModyBazyl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 34 razy
Rozwiąż równanie .
\(\displaystyle{ x ^{4} - 2x ^{3} -7x ^{2}+14x -6x +12 =0}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}\left( x-2\right) - 7x\left( x-2\right) -6\left( x+2\right)=0}\)
\(\displaystyle{ \left( x-2\right)x\left(x ^{2}-7 \right) - 6(x+2)=0}\)
\(\displaystyle{ \left( x-2\right)\left(x ^{2}-7 \right)\left( x-6\right)=0}\)
hhmm czyli dobrze myślę jak to rozwiązać ?
1
\(\displaystyle{ x ^{3}\left( x-2\right) - 7x\left( x-2\right) -6\left( x+2\right)=0}\)
\(\displaystyle{ \left( x-2\right)x\left(x ^{2}-7 \right) - 6(x+2)=0}\)
\(\displaystyle{ \left( x-2\right)\left(x ^{2}-7 \right)\left( x-6\right)=0}\)
hhmm czyli dobrze myślę jak to rozwiązać ?
1
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 34 razy
Rozwiąż równanie .
\(\displaystyle{ x ^{4} - 2x ^{3} -7x ^{2}+14x -6x +12 =0}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}\left( x-2\right) - 7x\left( x-2\right) -6\left( x-2\right)=0}\)
\(\displaystyle{ \left( x-2\right)x\left(x ^{2}-7 \right) - 6(x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ \left( x-2\right)\left(x ^{2}-7 \right)\left( x-6\right)=0}\)
tylko że wynik ma wyjść \(\displaystyle{ x=-2}\) lub \(\displaystyle{ x=-1}\) lub \(\displaystyle{ x=2}\) lub \(\displaystyle{ x=3}\) a tu niewidzę aby coś było takiego ;/
\(\displaystyle{ x ^{3}\left( x-2\right) - 7x\left( x-2\right) -6\left( x-2\right)=0}\)
\(\displaystyle{ \left( x-2\right)x\left(x ^{2}-7 \right) - 6(x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ \left( x-2\right)\left(x ^{2}-7 \right)\left( x-6\right)=0}\)
tylko że wynik ma wyjść \(\displaystyle{ x=-2}\) lub \(\displaystyle{ x=-1}\) lub \(\displaystyle{ x=2}\) lub \(\displaystyle{ x=3}\) a tu niewidzę aby coś było takiego ;/
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozwiąż równanie .
\(\displaystyle{ x ^{4} - 2x ^{3} -7x ^{2} +8x +12 =0}\)
Tutaj łatwo sprowadzić wielomian do postaci różnicy kwadratów
(sposób działa na wszystkie równania czwartego stopnia ale często wymaga
rozwiązania równania trzeciego stopnia)
\(\displaystyle{ x ^{4} - 2x ^{3} -7x ^{2} +8x +12 =0\\
\left( x^4-2x^3+x^2\right)-\left( 8x^2-8x-12\right)=0\\
\left( x^2-x\right)^2-\left( 8x^2-8x-12\right)=0\\
\left( x^2-x+\frac{y}{2}\right)^2-\left( \left(y+8\right)x^2-\left(y+8\right)x+\frac{y^2}{4}-12\right)=0\\
y=-8\\
\left( x^2-x-4\right)^2-4=0\\
\left( x^2-x-6\right)\left( x^2-x-2\right)=0\\
\left( x+2\right)\left( x-3\right)\left( x+1\right)\left( x-2\right)=0}\)
Tutaj łatwo zauważyć że po wstawieniu \(\displaystyle{ y=-8}\)
w drugim nawiasie zostanie tylko wyraz wolny a reszta się wyzeruje
(podobnie byłoby gdyby od razu widać było jaką wartość wstawić aby wyzerować
współczynnik przy x oraz wyraz wolny)
Jeżeli takiej wartości nie widać to zauważ że w drugim nawiasie jest trójmian kwadratowy
Trójmian kwadratowy jest kwadratem zupełnym gdy jego wyróżnik jest równy zero
Gdybyś liczył od razu wyróżnik tego trójmianu to mógłby on być różny od zera i
dlatego wprowadzasz nową zmienną
Tutaj łatwo sprowadzić wielomian do postaci różnicy kwadratów
(sposób działa na wszystkie równania czwartego stopnia ale często wymaga
rozwiązania równania trzeciego stopnia)
\(\displaystyle{ x ^{4} - 2x ^{3} -7x ^{2} +8x +12 =0\\
\left( x^4-2x^3+x^2\right)-\left( 8x^2-8x-12\right)=0\\
\left( x^2-x\right)^2-\left( 8x^2-8x-12\right)=0\\
\left( x^2-x+\frac{y}{2}\right)^2-\left( \left(y+8\right)x^2-\left(y+8\right)x+\frac{y^2}{4}-12\right)=0\\
y=-8\\
\left( x^2-x-4\right)^2-4=0\\
\left( x^2-x-6\right)\left( x^2-x-2\right)=0\\
\left( x+2\right)\left( x-3\right)\left( x+1\right)\left( x-2\right)=0}\)
Tutaj łatwo zauważyć że po wstawieniu \(\displaystyle{ y=-8}\)
w drugim nawiasie zostanie tylko wyraz wolny a reszta się wyzeruje
(podobnie byłoby gdyby od razu widać było jaką wartość wstawić aby wyzerować
współczynnik przy x oraz wyraz wolny)
Jeżeli takiej wartości nie widać to zauważ że w drugim nawiasie jest trójmian kwadratowy
Trójmian kwadratowy jest kwadratem zupełnym gdy jego wyróżnik jest równy zero
Gdybyś liczył od razu wyróżnik tego trójmianu to mógłby on być różny od zera i
dlatego wprowadzasz nową zmienną
Ostatnio zmieniony 12 gru 2012, o 19:50 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 34 razy
Rozwiąż równanie .
trochę skomplikowany sposób , mariuszm nie wiesz czy można było by zrobić to zadanie także sposobem konrad509 lub konrad509 pokażesz jak zrobić to zadanie używając twojego sposobu ?mariuszm pisze:\(\displaystyle{ x ^{4} - 2x ^{3} -7x ^{2} +8x +12 =0}\)
Tutaj łatwo sprowadzić wielomian do postaci różnicy kwadratów
(sposób działa na wszystkie równania czwartego stopnia ale często wymaga
rozwiązania równania trzeciego stopnia)
\(\displaystyle{ x ^{4} - 2x ^{3} -7x ^{2} +8x +12 =0\\
\left( x^4-2x^3+x^2\right)-\left( 8x^2-8x-12\right)=0\\
\left( x^2-x\right)^2-\left( 8x^2-8x-12\right)=0\\
\left( x^2-x+\frac{y}{2}\right)^2-\left( \left(y+8\right)x^2-\left(y+8\right)x+\frac{y^2}{4}-12\right)=0\\
y=-8\\
\left( x^2-x-4\right)^2-4=0\\
\left( x^2-x-6\right)\left( x^2-x-2\right)=0\\
\left( x+2\right)\left( x-3\right)\left( x+1\right)\left( x-2\right)=0}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozwiąż równanie .
To co ty robiłeś wcześniej to grupowanie wyrazów konrad509 tylko zwrócił ci uwagę że źle zebrałeś
składniki drugiego czynnika
Sposób który ja pokazałem tylko wydaje ci się skomplikowany
działa dla każdego równania czwartego stopnia
w poprzedniej wiadomości dodałem krótki komentarz
Możesz poczytać o tym sposobie np tutaj
składniki drugiego czynnika
Sposób który ja pokazałem tylko wydaje ci się skomplikowany
działa dla każdego równania czwartego stopnia
w poprzedniej wiadomości dodałem krótki komentarz
Możesz poczytać o tym sposobie np tutaj
Kod: Zaznacz cały
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 34 razy
Rozwiąż równanie .
a więc tak :
\(\displaystyle{ (x^3-7x-6)(x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^3-7x-6)}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} -x -6x -6}\)
\(\displaystyle{ x(x ^{2} -1)-6(x-1)}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x-1)-6(x-1)}\)
\(\displaystyle{ (x+1)\left\langle x(x-1)-6\right\rangle}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x ^{2} -x -6)}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x+1)(x+2)(x-3)=0}\)
-- 12 gru 2012, o 20:50 --
+ mam kolejne zadanie z którym nie wiem jak to ogarnąć
dochodzę do tego pkt:
\(\displaystyle{ x ^{4}-3x ^{3} +4x ^{2} -6x +4=0}\) to jest to zadanie
\(\displaystyle{ x ^{4}-3x ^{3} +4x ^{2} -4x -2x +4=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}(x-1)+4x(x-1)-2(x+2)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x ^{3}+4x-2)=0}\)
i teraz obliczyć :
\(\displaystyle{ (x ^{3}+4x-2)}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}+2x +2x -2}\)
\(\displaystyle{ x(x ^{2}+2x)2(x-2)}\)
i ostateczny wynik to :
\(\displaystyle{ (x ^{3} +2x)2(x-2)(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ x=2 lub x=1}\)
czy dobrze to zrobiłem ?
+ Kolejne zadanie gdzie mam problem z tym etapem \(\displaystyle{ (x+1)(x ^{4} -18x ^{2})=0}\) :
\(\displaystyle{ 2x ^{5} + 2x ^{4} -18x ^{3} -18x ^{2} =0}\)
\(\displaystyle{ x ^{4}(x+1)-18x ^{2} (x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x ^{4} -18x ^{2})=0}\)
Coś dzisiaj słabo z mentorami xD
\(\displaystyle{ (x^3-7x-6)(x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^3-7x-6)}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} -x -6x -6}\)
\(\displaystyle{ x(x ^{2} -1)-6(x-1)}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x-1)-6(x-1)}\)
\(\displaystyle{ (x+1)\left\langle x(x-1)-6\right\rangle}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x ^{2} -x -6)}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x+1)(x+2)(x-3)=0}\)
-- 12 gru 2012, o 20:50 --
+ mam kolejne zadanie z którym nie wiem jak to ogarnąć
dochodzę do tego pkt:
\(\displaystyle{ x ^{4}-3x ^{3} +4x ^{2} -6x +4=0}\) to jest to zadanie
\(\displaystyle{ x ^{4}-3x ^{3} +4x ^{2} -4x -2x +4=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}(x-1)+4x(x-1)-2(x+2)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x ^{3}+4x-2)=0}\)
i teraz obliczyć :
\(\displaystyle{ (x ^{3}+4x-2)}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}+2x +2x -2}\)
\(\displaystyle{ x(x ^{2}+2x)2(x-2)}\)
i ostateczny wynik to :
\(\displaystyle{ (x ^{3} +2x)2(x-2)(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ x=2 lub x=1}\)
czy dobrze to zrobiłem ?
+ Kolejne zadanie gdzie mam problem z tym etapem \(\displaystyle{ (x+1)(x ^{4} -18x ^{2})=0}\) :
\(\displaystyle{ 2x ^{5} + 2x ^{4} -18x ^{3} -18x ^{2} =0}\)
\(\displaystyle{ x ^{4}(x+1)-18x ^{2} (x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x ^{4} -18x ^{2})=0}\)
Coś dzisiaj słabo z mentorami xD
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozwiąż równanie .
Jak chcesz koniecznie grupować to możesz też w ten sposób
\(\displaystyle{ x ^{4} - 2x ^{3} -7x ^{2} +8x +12 =0\\
x ^{4} - 2x ^{3} -3x^{2}-4x ^{2} +8x +12 =0\\
x^{2}\left( x^{2}-2x-3\right)-4\left( x^{2}-2x-3\right)=0\\
\left( x^{2}-4\right)\left( x^{2}-2x-3\right)=0\\
\left( x+2\right)\left( x-2\right)\left( x+1\right)\left( x-3\right)=0}\)
Ja podobnie jak Chris F uważam że lepiej stosować metody dobrze znane
i zawsze prowadzące do celu
\(\displaystyle{ x ^{4} - 2x ^{3} -7x ^{2} +8x +12 =0\\
x ^{4} - 2x ^{3} -3x^{2}-4x ^{2} +8x +12 =0\\
x^{2}\left( x^{2}-2x-3\right)-4\left( x^{2}-2x-3\right)=0\\
\left( x^{2}-4\right)\left( x^{2}-2x-3\right)=0\\
\left( x+2\right)\left( x-2\right)\left( x+1\right)\left( x-3\right)=0}\)
Ja podobnie jak Chris F uważam że lepiej stosować metody dobrze znane
i zawsze prowadzące do celu