Jak w temacie :
\(\displaystyle{ x ^{2} + xr + \frac{1}{4} t ^{2}}\)
+ jeszcze jedno zadanie Rozłóż wielomian na czynniki stopnia co najwyżej 2 .
\(\displaystyle{ x ^{4}+4x ^{3}+x ^{2} +4x}\)
zadania z którymi mam problem , jest jeszcze dużo przykładów lecz chcę zobaczyć jak to ma wyglądać , a potem poćwiczyć na reszcie
Zapisz w postaci iloczynu najniższego stopnia (możliwie)
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Zapisz w postaci iloczynu najniższego stopnia (możliwie)
pierwsze: zakładam że chodzi o \(\displaystyle{ x ^{2} + xt + \frac{1}{4} t ^{2}}\)
To jest kwadrat sumy. \(\displaystyle{ (a+b)^2 = a^2 + 2ab + b^2}\)
Jak nie potrafisz "zgadnąć" to licz deltę i po Bożemu.. ^^
\(\displaystyle{ x ^{4}+4x ^{3}+x ^{2} +4x}\)
Wyłącz \(\displaystyle{ x}\) przed nawias, w nawiasie zauważ że masz dwie bardzo podobne pary wyrazów ^^
To jest kwadrat sumy. \(\displaystyle{ (a+b)^2 = a^2 + 2ab + b^2}\)
Jak nie potrafisz "zgadnąć" to licz deltę i po Bożemu.. ^^
\(\displaystyle{ x ^{4}+4x ^{3}+x ^{2} +4x}\)
Wyłącz \(\displaystyle{ x}\) przed nawias, w nawiasie zauważ że masz dwie bardzo podobne pary wyrazów ^^
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Zapisz w postaci iloczynu najniższego stopnia (możliwie)
W pierwszym przykładzie są trzy niewiadome?
\(\displaystyle{ x ^{4}+4x ^{3}+x ^{2} +4x=x(x ^3+4x ^2+x +4)}\)
I grupuj pierwszy z drugim i trzeci z czwartym
\(\displaystyle{ x ^{4}+4x ^{3}+x ^{2} +4x=x(x ^3+4x ^2+x +4)}\)
I grupuj pierwszy z drugim i trzeci z czwartym