Witam mam skomplikowany dla mnie problem nie umiem tego sobie logicznie wyjaśnić .
\(\displaystyle{ d) \frac{x -1}{x-4} + \frac{4-2x}{3-x} - \frac{1-x}{x ^{2} - 7x +12 }}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1-x}{x ^{2} - 7x +12 } = (x-4)(x-3)}\)
i czemu wspólny mianownik to \(\displaystyle{ x-4}\) nie umiem Sobie tego logicznie wytłumaczyć ?
a także czemu w liczniku :\(\displaystyle{ x-1 + 4-2x - 1-x}\) to nie powinno być \(\displaystyle{ -2x +2}\) ? bo \(\displaystyle{ x -2x -x = -2x , -1 +4 -1 = 2}\) jak inaczej to proszę mnie poprawić
Wykonaj działania
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Wykonaj działania
Nie bardzo rozumiem pytanie..
\(\displaystyle{ \frac{x -1}{x-4} + \frac{4-2x}{3-x} - \frac{1-x}{x ^{2} - 7x +12 } = \frac{(x-1)(3-x) + (4-2x)(x-4)}{(x-4)(3-x)} - \frac{1-x}{(x-4)(x-3)} = \frac{(x-1)(x-3) + (2x-4)(x-4)}{(x-3)(x-4)} + \frac{x-1}{(x-4)(x-3)} = \frac{(x-1)(x-3) + 2(x-2)(x-4) + (x-1)}{(x-3)(x-4)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x -1}{x-4} + \frac{4-2x}{3-x} - \frac{1-x}{x ^{2} - 7x +12 } = \frac{(x-1)(3-x) + (4-2x)(x-4)}{(x-4)(3-x)} - \frac{1-x}{(x-4)(x-3)} = \frac{(x-1)(x-3) + (2x-4)(x-4)}{(x-3)(x-4)} + \frac{x-1}{(x-4)(x-3)} = \frac{(x-1)(x-3) + 2(x-2)(x-4) + (x-1)}{(x-3)(x-4)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 34 razy
Wykonaj działania
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)(x-3) + 2(x-2)(x-4) + (x-1)}{(x-3)(x-4)}}\) = \(\displaystyle{ x ^{2}-3x -x +3 +2x ^{2} -8x -4x +16 +x-1 = 3x ^{2} +15x + 18}\)
Dobrze ?
Dobrze ?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wykonaj działania
To ma być tylko licznik? Jeśli tak, to: \(\displaystyle{ 3x ^{2} \red - \black 15x + 18}\)