Równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
rkolacz92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 6 paź 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 21 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: rkolacz92 »

Witam. Mam problem z pewnym równaniem:

\(\displaystyle{ \frac{20+x}{2x-2} - \frac{ 9x^{2}+x+2 }{ 6x^{2}-6} = \frac{5-3x}{x+1} - \frac{10-4x}{3x+3}}\)

Wolframalpha wyświetla takie rozwiązanie, którego zupełnie nie ogarniam:

... %29-%289*x^2%2Bx%2B2%29%2F%286*x^2-6%29%3D%285-3*x%29%2F%28x%2B1%29-%2810-4*x%29%2F%283*x%2B3%29#socialwelcome

Bardzo proszę o pomoc
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: 777Lolek »

\(\displaystyle{ \frac{20+x}{2x-2} - \frac{ 9x^{2}+x+2 }{ 6x^{2}-6} = \frac{5-3x}{x+1} - \frac{10-4x}{3x+3} \Leftrightarrow \\ \Leftrightarrow \frac{20+x}{2(x-1)} - \frac{ 9x^{2}+x+2 }{ 6(x+1)(x-1)} = \frac{5-3x}{x+1} - \frac{10-4x}{3(x+1)}}\)

najpierw możesz sprowadzać do wspólnego mianownika potem mnożyć stronami przez mianownik, możesz odwrotnie, jest wieeele sposobów...
rkolacz92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 6 paź 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 21 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: rkolacz92 »

Ok, chyba ogarniam. Dzięki
ODPOWIEDZ