Wykaż równość
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 77 razy
- Pomógł: 1 raz
Wykaż równość
Wykaż, że jeżeli \(\displaystyle{ a\neq 0}\) i \(\displaystyle{ |b|+|a+c|=0}\), to równanie \(\displaystyle{ ax^3+(b-a)x^2+(c-b)x-c=0}\),w którym x jest niewiadomą, ma co najmniej dwa pierwiastki
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wykaż równość
Bardzo dużo, bo stąd masz \(\displaystyle{ b=0 c=-a}\) i równanie
\(\displaystyle{ ax^3+(b-a)x^2+(c-b)x-c=0}\)
jest równoważne
\(\displaystyle{ ax^3-ax^2-ax+a=0}\)
\(\displaystyle{ ax^3+(b-a)x^2+(c-b)x-c=0}\)
jest równoważne
\(\displaystyle{ ax^3-ax^2-ax+a=0}\)
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Wykaż równość
A ja zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ ax^3 + (b-a)x^2 +(c-b)x -c=0 \\ ax^3 +bx^2 +cx-ax^2 -bx-c=0 \\ x(ax^2 +bx+c)-(ax^2 +bx+c)=0 \\ (ax^2 +bx+c)(x-1)=0 \\ x=1 ax^2 +bx+c=0}\)
Należy wieć wykazać, że w przypadku tego równania kwadratowego zachodzi \(\displaystyle{ \Delta q 0}\). Z założenia mamy, że \(\displaystyle{ |b|=-|a+c|}\), czyli \(\displaystyle{ b^2=(a+c)^2}\).
Ponieważ \(\displaystyle{ \Delta=b^2 -4ac=(a+c)^2 - 4ac= a^2 +2ac+c^2 -4ac= a^2 -2ac+c^2=(a-c)^2 q 0}\), więc rzeczywiście początkowe równanie ma co najmniej 2 pierwiastki.
\(\displaystyle{ ax^3 + (b-a)x^2 +(c-b)x -c=0 \\ ax^3 +bx^2 +cx-ax^2 -bx-c=0 \\ x(ax^2 +bx+c)-(ax^2 +bx+c)=0 \\ (ax^2 +bx+c)(x-1)=0 \\ x=1 ax^2 +bx+c=0}\)
Należy wieć wykazać, że w przypadku tego równania kwadratowego zachodzi \(\displaystyle{ \Delta q 0}\). Z założenia mamy, że \(\displaystyle{ |b|=-|a+c|}\), czyli \(\displaystyle{ b^2=(a+c)^2}\).
Ponieważ \(\displaystyle{ \Delta=b^2 -4ac=(a+c)^2 - 4ac= a^2 +2ac+c^2 -4ac= a^2 -2ac+c^2=(a-c)^2 q 0}\), więc rzeczywiście początkowe równanie ma co najmniej 2 pierwiastki.