wielomian 3-go stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Great Plains
- Podziękował: 86 razy
wielomian 3-go stopnia
Rozważmy wielomiany o współczynnikach \(\displaystyle{ a,b,c \in \mathbb{R}}\) postaci \(\displaystyle{ x^3+ax^2+bx+c=0}\), mające \(\displaystyle{ 3}\) różne pierwiastki rzeczywiste.
Znaleźć minimum i maksimum funkcji danej wzorem \(\displaystyle{ f(a,b)=a^2-3b}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b}\) występują w powyższym wielomianie
Znaleźć minimum i maksimum funkcji danej wzorem \(\displaystyle{ f(a,b)=a^2-3b}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b}\) występują w powyższym wielomianie
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
wielomian 3-go stopnia
\(\displaystyle{ y=x^3+ax^2+bx+c=(x-x_1)(x-x_2)(x-x_3)\\\\
a=-(x_1+x_2+x_3)\\\\
b=x_1x_2+x_1x_3+x_2x_3\\\\
f(a,b)=a^2-3b=x_1^2+x_2^2+x_3^2-x_1x_2-x_1x_3-x_2x_3=\\\\
=\frac{1}{2}(x_1-x_2)^2+\frac{1}{2}(x_1-x_3)^2+\frac{1}{2}(x_2-x_3)^2\\\\
f_{min}=0\\\\
f_{max}=\infty}\)
a=-(x_1+x_2+x_3)\\\\
b=x_1x_2+x_1x_3+x_2x_3\\\\
f(a,b)=a^2-3b=x_1^2+x_2^2+x_3^2-x_1x_2-x_1x_3-x_2x_3=\\\\
=\frac{1}{2}(x_1-x_2)^2+\frac{1}{2}(x_1-x_3)^2+\frac{1}{2}(x_2-x_3)^2\\\\
f_{min}=0\\\\
f_{max}=\infty}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Great Plains
- Podziękował: 86 razy
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
wielomian 3-go stopnia
Czy to: \(\displaystyle{ f_{max}=\infty}\) jest formalny zapis? A nie jest tak, że w takim razie funkcja nie ma wartości maksymalnej?
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Great Plains
- Podziękował: 86 razy
wielomian 3-go stopnia
octahedron, trochę się pospieszyłem i mam pytanie w związku z tym - skoro pierwiastki są różne (parami), to na pewno minimum funkcji będzie zero?
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
wielomian 3-go stopnia
Rzeczywiście, skoro są różne to wartością minimalną nie będzie zero. I wydaje mi się, że tu jest tak jak z maksymalną - nie ma jej po prostu. Zawsze możemy znaleźć mniejszą/większą. \(\displaystyle{ f_{min}\left(x \right) >0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Great Plains
- Podziękował: 86 razy
wielomian 3-go stopnia
No tak, bo odległości między różnymi pierwiastkami mogą być dowolne (niezerowe). Dzięki wam!
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy