Dla jakiego a wielomian trzeciego stopnia jest dodatni
-
- Użytkownik
- Posty: 220
- Rejestracja: 10 wrz 2005, o 12:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock/Kraków
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 10 razy
Dla jakiego a wielomian trzeciego stopnia jest dodatni
Dla jakiego a wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+20x^{2}+a}\) jest dodatni? ( i analogicznie ujemny)
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Dla jakiego a wielomian trzeciego stopnia jest dodatni
Wielomian stopnia nieparzystego przyjmuje zarówno wartości dodatnie jak i ujemne (bo ma co najmniej jedno miejsce zerowe w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\))
-
- Użytkownik
- Posty: 220
- Rejestracja: 10 wrz 2005, o 12:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock/Kraków
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 10 razy
Dla jakiego a wielomian trzeciego stopnia jest dodatni
No dobrze to może inaczej zdefiniuję problem... Wiem, ze granicą wyrażenia \(\displaystyle{ \lim_{x\to \infty}\frac {\sqrt{n^{4}+an^{3}+bn}-n^2}{\sqrt{n^2+1}}}\)
Jest liczba dziesięć. Granica powyższego wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\). Mam znaleźć a i b. Wiadomo, że a=20 i niby b nalezy do całego zbioru R, ale czy nie należałoby założyć, że \(\displaystyle{ n^{4}+an^{3}+bn > 0}\)?. Stąd moje pytanie o wartość parametru b (określić dokładnie przedział do którego należy), aby istniała granica równa 10...
Jest liczba dziesięć. Granica powyższego wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\). Mam znaleźć a i b. Wiadomo, że a=20 i niby b nalezy do całego zbioru R, ale czy nie należałoby założyć, że \(\displaystyle{ n^{4}+an^{3}+bn > 0}\)?. Stąd moje pytanie o wartość parametru b (określić dokładnie przedział do którego należy), aby istniała granica równa 10...
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Dla jakiego a wielomian trzeciego stopnia jest dodatni
Nie musisz nic zakładać, bo:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to }(n^{4} + an^{3} + bn) = +\infty}\)
co jest od zera większe
\(\displaystyle{ \lim_{n\to }(n^{4} + an^{3} + bn) = +\infty}\)
co jest od zera większe