prosze o pomoc
wielomian \(\displaystyle{ W(x)= a x^{3}+b x^{2}-9x-10}\) jest podzielny przez dwumian x-2 i przez dwumian x+1
a) znajdz współczynik a i b
b) oblicz odwrotność sumy kwadratów pierwiastków wielomianu W(x)
znajdz współczyniki a i b
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
znajdz współczyniki a i b
Masz dane dwa pierwiastki.
Przy pomocy wskazówki mola obliczysz sobie współczynniki a i b i wtedy bez trudu znajdziesz trzeci pierwiastek.
Policzysz ich kwadarty, dodasz i odwrócisz. I wszystko.
Odp:
Trzecim pierwiastkiem będzie: -2,5
Współczynniki:
a=2
b=3
Przy pomocy wskazówki mola obliczysz sobie współczynniki a i b i wtedy bez trudu znajdziesz trzeci pierwiastek.
Policzysz ich kwadarty, dodasz i odwrócisz. I wszystko.
Odp:
Trzecim pierwiastkiem będzie: -2,5
Współczynniki:
a=2
b=3
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
znajdz współczyniki a i b
\(\displaystyle{ W(2)=0\\
W(2)=8a+4b-18-10=8a+4b-28\\
W(-1)=0\\
W(-1)=-a+b+9-10=-a+b-1\\
ft\{\begin{array}{l} 8a+4b-28=0\\-a+b-1=0 \end{array}
ft\{\begin{array}{l} a=2\\b=3 \end{array}
W(x)=2x^3+3x^2-9x-10\\
W(x)=2(x+1)(x-2)(x+2,5)\\
x=-1 x=2 x=-2.5
((-1)^2+2^2+2,5^2)^{-1}=(1+4+6,25)^{-1}=(\frac{1125}{100})^{-1}=(\frac{45}{4})^{-1}=\frac{4}{45}}\)
W(2)=8a+4b-18-10=8a+4b-28\\
W(-1)=0\\
W(-1)=-a+b+9-10=-a+b-1\\
ft\{\begin{array}{l} 8a+4b-28=0\\-a+b-1=0 \end{array}
ft\{\begin{array}{l} a=2\\b=3 \end{array}
W(x)=2x^3+3x^2-9x-10\\
W(x)=2(x+1)(x-2)(x+2,5)\\
x=-1 x=2 x=-2.5
((-1)^2+2^2+2,5^2)^{-1}=(1+4+6,25)^{-1}=(\frac{1125}{100})^{-1}=(\frac{45}{4})^{-1}=\frac{4}{45}}\)