\(\displaystyle{ - \frac{1}{3} x^{3} + \frac{1}{2} x + \frac{13}{24} = \frac{1}{2}}\)
Ktoś potrafi rozwiązać i łopatologicznie wytłumaczyć??
Kłopotliwy wielomian.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 6 gru 2012, o 00:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Kłopotliwy wielomian.
Przenieś połówkę na drugą stronę i spróbuj albo obniżyć stopień równania
albo sprowadzić do wzoru na funkcje trygonometryczne kąta potrojonego
Jeżeli chcesz obniżyć stopień równania to proponuję podstawienie \(\displaystyle{ x=u+v}\)
ale w tym przykładzie lepiej sprowadzić do wzoru na funkcje trygonometryczne kąta potrojonego
\(\displaystyle{ x= \sqrt{2}\cos{\theta}}\)
albo sprowadzić do wzoru na funkcje trygonometryczne kąta potrojonego
Jeżeli chcesz obniżyć stopień równania to proponuję podstawienie \(\displaystyle{ x=u+v}\)
ale w tym przykładzie lepiej sprowadzić do wzoru na funkcje trygonometryczne kąta potrojonego
\(\displaystyle{ x= \sqrt{2}\cos{\theta}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 6 gru 2012, o 00:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Kłopotliwy wielomian.
Po uproszczeniu wychodzi mi:
\(\displaystyle{ 8x^{3} - 12x -1 =0}\)
Ale nadal nie bardzo wiem co dalej.
\(\displaystyle{ 8x^{3} - 12x -1 =0}\)
Ale nadal nie bardzo wiem co dalej.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Kłopotliwy wielomian.
Zastosuj podstawienie \(\displaystyle{ x= \sqrt{2}\cos{\theta}}\)
i skorzystaj z równości \(\displaystyle{ \cos{3\theta}=4\cos^{3}{\theta}-3\cos{\theta}}\)
i skorzystaj z równości \(\displaystyle{ \cos{3\theta}=4\cos^{3}{\theta}-3\cos{\theta}}\)