rozkład wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Katiee000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 mar 2007, o 15:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

rozkład wielomianu

Post autor: Katiee000 »

prosze o pomoc mam takie zadanie:
jezeli wielomian \(\displaystyle{ W(x)=\left(x^2 + \frac{1}{2} \right)^6}\) zapiszemy w postaci upozadkowanej sumy, to wystapi w niej m.in. wyraz \(\displaystyle{ ax^4}\) (a nalezy do zbiory liczb R)Wyznacz wspolczynnik a
Bardzo prosze o pomoc jestem detka z matmy

Następnym razem użyj w zapise LaTeX-a
luka52
Ostatnio zmieniony 16 mar 2007, o 16:20 przez Katiee000, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nixur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 20 lip 2006, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

rozkład wielomianu

Post autor: Nixur »

można zrobić to w bardziej poprawny sposób ale ja wole szybcjiej
by było x^4 w rozwinięciu wyrażenia musi być (x^2)^2*a łącznie do potęgi 6 6-2=4 część druga wyrażenia do potęgi 4 czyli
a=1/2^4=1/16
dz
masz racje na klasówce w szkole też zapomiałem wymnożyć przez wartość z trojkąta Pascala przy niemal identyznym zadanku, przepraszam za pomyłkę.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2007, o 16:44 przez Nixur, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

rozkład wielomianu

Post autor: max »

Może banalne, ale nie uwzględniłeś współczynnika dwumiennego...
Poprawna odpowiedź to
\(\displaystyle{ a = {6\choose 2}\cdot ft(\frac{1}{2}\right)^{4} = \frac{15}{16}}\)
Katiee000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 mar 2007, o 15:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

rozkład wielomianu

Post autor: Katiee000 »

dzieki wielkie za pomoc ale mam prosbe czy moglby ktos to zrobic bardziej szczrgolowo ?? bo nie zabardzo wiem skad to sie wzielo bylabym bardzo wdzieczna
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

rozkład wielomianu

Post autor: max »

wzięło się to ze wzoru dwumiennego Newtona:
\(\displaystyle{ (a + b)^{n} = \\
= {n\choose 0}a^{n}b^{0} + {n\choose 1}a^{n - 1}b^{1} + \ldots + {n\choose k}a^{n - k}b^{k} + \ldots + {n\choose n - 1}a^{1}b^{n-1} + {n\choose n}a^{0}b^{n}}\)
ODPOWIEDZ