moze mi ktos pomoc mam takie zadanie :
funkcja okreslona wzorem \(\displaystyle{ y=x^3 + bx^2 +cx+d}\). Podaj dokladna wartosc argumentu x dla ktorej ta funkcja przyjmuje w przedziale wartosc najmniejsza mam jeszcze podane miejsca zerowe tej funkcji (-3,0) (-1,0) (2.0) i (0,-6)
Jeszcze raz bardzo prosze o pomoc :prosi:
Poprawiłem zapis
luka52
funkcja wielomianowa
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
funkcja wielomianowa
A gdzie widać to czwarte miejsce zerowe? Jest podany po prostu punkt (0,-6), a on miejscem zerowym nie jest
Masz podane miejsca zerowe tego wielomianu, więc możesz ułożyć układ równań:
\(\displaystyle{ 9b-3c+d=27 b-c+d=1 4b+2c+1=-8}\)
Łatwo obliczysz, że \(\displaystyle{ b=2, c=-5, d=-6}\). Dalej powinnaś dać sobie radę sama, jednak jakbyś miała jakiś problem, to pisz.
Masz podane miejsca zerowe tego wielomianu, więc możesz ułożyć układ równań:
\(\displaystyle{ 9b-3c+d=27 b-c+d=1 4b+2c+1=-8}\)
Łatwo obliczysz, że \(\displaystyle{ b=2, c=-5, d=-6}\). Dalej powinnaś dać sobie radę sama, jednak jakbyś miała jakiś problem, to pisz.
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
funkcja wielomianowa
rajt - zbyt powieszchownie zinterpretowałem ten błąd...
tam w trzecim równaniu literówka:
\(\displaystyle{ 4b+2c+d=-8}\)
tam w trzecim równaniu literówka:
miast tego winno być:Tristan pisze:\(\displaystyle{ 4b+2c+1=-8}\)
\(\displaystyle{ 4b+2c+d=-8}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 15:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
funkcja wielomianowa
dzieki za pomoc mam pytanie jak wyznaczyc argument x kiedy ta funkcja przyjmuje w przedziale najmniejsza wartosc