Wykres funkcji trzeciego stopnia.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
RakietaBumBum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 21 lis 2012, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

Wykres funkcji trzeciego stopnia.

Post autor: RakietaBumBum »

Witam. Mam do narysowania wykres funkcji trzeciego stopnia równej \(\displaystyle{ y=x ^{3} +3x ^{2}}\).Nie mogę robić żadnych obliczeń.Czy polega to na wybraniu losowo paru punktów z dziedziny i wyrysowaniem krzywikami dalszego wykresu ? Proszę o pomoc.
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Wykres funkcji trzeciego stopnia.

Post autor: 777Lolek »

obliczanie.. nie wime cyz to będzie zdefiniowane jako obliczanie ale to chyba jedyny sposób. \(\displaystyle{ y = x^3 + 3x^2 \Leftrightarrow y = x^2(x+3)}\) widać już jakie pierwiastki ta funkcja ma. Teraz wężyk.
RakietaBumBum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 21 lis 2012, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

Wykres funkcji trzeciego stopnia.

Post autor: RakietaBumBum »

a wysokość tej funkcji ? tzn jak wyznaczyć zbiór wartości czy to bez znaczenia ?
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Wykres funkcji trzeciego stopnia.

Post autor: 777Lolek »

zbiór wartości to liczby rzeczywiste.
Ty masz narysować dokładnie ładniutki dokładny wykres tej funkcji (wtedy, źle zrozumiałem ) ? czy tylko taki poglądowy, żeby wiedzieć kiedy jaki ma znak itp ?
ODPOWIEDZ