Dzielenie wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Hajtowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 754
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 213 razy
Pomógł: 5 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: Hajtowy »

Wykonaj dzielenie wielomianu :

\(\displaystyle{ (-2x^4+x^3-16x^2+4) \ : \ (-2x+1) \ = \ x^3+8x+ \red 4}\)
\(\displaystyle{ 2x^4-x^3}\)
\(\displaystyle{ -16x^2+4}\)
\(\displaystyle{ +16x^2}\)

Dlaczego jest tam ta \(\displaystyle{ \red 4}\) na końcu? To jest z tego, że ona zostaje i się nie da jej podzielić czy jak?
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: bb314 »

Hajtowy pisze:\(\displaystyle{ (-2x^4+x^3-16x^2+4) \ : \ (-2x+1) \ = \ x^3+8x+ \red 4}\)
\(\displaystyle{ 2x^4-x^3}\)
\(\displaystyle{ -16x^2+4}\)
\(\displaystyle{ +16x^2}\)
To nie jest dokończone dzielenie

\(\displaystyle{ +16x^2-8x\ \ \ \to\ \ \ (-8x):(-2x)=\blue 4}\)
\(\displaystyle{ +8x-4}\)
\(\displaystyle{ 0\ \ \ 0}\) koniec
ODPOWIEDZ