jak w temacie
\(\displaystyle{ w(x) = x^6 - 2x^3 + 1}\)
\(\displaystyle{ w(x) = x^6 + 16x^2 + 64}\)
\(\displaystyle{ w(x) = x^4 - 16}\)
\(\displaystyle{ w(x) = (x+3)^2 - (2x+1)^2}\)
\(\displaystyle{ w(x) = (2x-4)^3 - (2-x)^3}\)
Rozłóż wielomian w na czynniki
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Rozłóż wielomian w na czynniki
Skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenie,
powyciągaj "x" przed nawias
np:
\(\displaystyle{ w(x)=x^4-16=(x^2-4)(x^2+4)=(x-2)(x+2)(x^2+4)}\)
powyciągaj "x" przed nawias
np:
\(\displaystyle{ w(x)=x^4-16=(x^2-4)(x^2+4)=(x-2)(x+2)(x^2+4)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 2 paź 2006, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 11 razy
Rozłóż wielomian w na czynniki
aha , no ten przykład rzeczywiście prosty był , a mogłbyś mi pokazać np. 1 lub 2 i 4 lub 5 jak sie rozwiązuje ?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11373
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Rozłóż wielomian w na czynniki
ad4 \(\displaystyle{ w(x) = (x+3)^2 - (2x+1)^2 =(x+3-2x-1)(x+3+2x+1)=(-x+2)(3x+4)}\)
jako ze \(\displaystyle{ a^2 - b^2 =(a-b)(a+b)}\)
ad1
\(\displaystyle{ w(x) = (x^3-1)^2}\)
etc
jako ze \(\displaystyle{ a^2 - b^2 =(a-b)(a+b)}\)
ad1
\(\displaystyle{ w(x) = (x^3-1)^2}\)
etc
Ostatnio zmieniony 15 mar 2007, o 16:20 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 3 razy.