Zadanie brzmi:
Dla jakich wartości parametrów a, b liczba \(\displaystyle{ x_{0}}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w?
\(\displaystyle{ w(x) = x^{4} - 3x^{3} + ax^{2} + bx + 4, x_{0}=2}\)
Najbardziej zależy mi na przedstawieniu dzielenia krok po kroku
dzielenie wielomianów z parametrami i resztą
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
dzielenie wielomianów z parametrami i resztą
\(\displaystyle{ W(2)=0}\) oraz \(\displaystyle{ W'(2)=0}\) jak również \(\displaystyle{ W"(2)\neq 0}\) - i nie ma dzielenia.
Albo \(\displaystyle{ W(x)=(x-2)^2\cdot (x^2+cx+1)}\) i porównujesz postacie.
Albo \(\displaystyle{ W(x)=(x-2)^2\cdot (x^2+cx+1)}\) i porównujesz postacie.