wielomiany- pewne pytania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

wielomiany- pewne pytania

Post autor: tukanik »

Witam,
Mam parę pytań odnośnie zadań z wielomianów:
1. Suma wszystkich pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +ax ^{2} +x+c}\)jest równa \(\displaystyle{ 6}\). Znajdź współczynniki \(\displaystyle{ a i c}\)wiedząc, że\(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ V(x)=x}\)
Pierwsza moja myśl- c musi być równe zero. Tak też rozwiązałem i było ok. Jednak potem dopadła mnie myśl- dlaczego niby mogę być pewny, że c jest równe zeru? Przecież c, może być równie dobrze równe wielokrotności x. Np. c może być równe 20 i dla jakiegoś tam x ( np. dla x = 5) jest podzielne. Wiem, że to taka wyszukana liczba, ale trochę mnie to dręczy. Niby przy współczynniku nie ma x ( cx), ale to chyba nie oznacza tym samym, że c nie może być wielokrotnością x?

2. Uzasadnij, że równanie\(\displaystyle{ x(x+1)(x+2)=2009 ^{3}}\) nie ma pierwiastków całkowitych.

Rozwiązywałem to tak, że wszystkie sprawdzałem dla każdego dzielnika \(\displaystyle{ 2009^3}\), czy się zeruje. 2009 jest liczbą pierwszą, więc szło to jakoś zrobić. Skoro wyszło, że dzielniki nie są pierwiastkami oznacza to, że nie me wymiernych.
Nie jestem jednak zadowolony z tego rozwiązania dlatego proszę o jakiś inny, lepszy pomysł .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

wielomiany- pewne pytania

Post autor: Mariusz M »

1.

Współczynnik a masz ze wzorów Viete i tego że suma pierwiastków jest równa \(\displaystyle{ 6}\)
Współczynnik c masz z tego że wielomian jest podzielny przez \(\displaystyle{ x}\)

2.

Możesz wykorzystać podzielność modulo 3
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

wielomiany- pewne pytania

Post autor: tukanik »

Możesz wykorzystać podzielność modulo 3
Możesz rozwinąć swój post ?
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

wielomiany- pewne pytania

Post autor: Mortify »

Co możesz powiedzieć o podzielności lewej strony równania przez 3?
Następnie spójrz na prawą stronę.
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

wielomiany- pewne pytania

Post autor: Ser Cubus »

tukanik pisze:
Możesz wykorzystać podzielność modulo 3
Możesz rozwinąć swój post ?
modulo to reszta z dzielenia
\(\displaystyle{ 5 : 2 = 2 r 1\\}\)
czyli \(\displaystyle{ 5 \mod 2 = 1}\)
ODPOWIEDZ