Wyznacz najmniejszą wartość wielomianu. Rozwiąż równa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
vilgefortz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 29 lis 2004, o 08:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ogrodzona

Wyznacz najmniejszą wartość wielomianu. Rozwiąż równa

Post autor: vilgefortz »

Dany jest wielomian W(x) = (x-1)(x-2)(x-3)(x-4)+10.
a)Wyznacz najmniejszą wartość wielomianu W(x);
b)Rozwiąż równanie W(x)= 0.
_el_doopa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 453
Rejestracja: 22 sie 2004, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 16 razy

Wyznacz najmniejszą wartość wielomianu. Rozwiąż równa

Post autor: _el_doopa »

wstaw nowa zmienna t=x-2,5
Q(t)=(t-1,5)(t-0,5)(t+0,5)(t+1,5) + 10 = (t^2 -0,5^2)(t^2-1,5^2) +10 =
t^4 - 2,5 t^2 + 0.5625 + 10

wstawiasz nowa zmienna y=t^2
i masz rownanie kwadratowe o dziedzinie
vilgefortz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 29 lis 2004, o 08:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ogrodzona

Wyznacz najmniejszą wartość wielomianu. Rozwiąż równa

Post autor: vilgefortz »

Wydaje mi się, że rozumiem skąd się to 2.5 wzięło, ale jak patrzę na to nowe równanie, to tam prześliczna delta wyjdzie...

Czy nie ma na to prostszego sposobu(znaczy ładniejszego)? A ten jest autorski, czy to się jakoś nazywa, żebym na przyszłość wiedział...
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Wyznacz najmniejszą wartość wielomianu. Rozwiąż równa

Post autor: Skrzypu »

Ja bym troche inaczej robił

\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-4)(x-2)(x-3)+10=0}\)

\(\displaystyle{ (x^2-5x+4)(x^2-5x+6)+10=0}\)

Teraz podstawiasz zmienną pomocniczą \(\displaystyle{ t=x^2-5x+5}\)

\(\displaystyle{ (t-1)(t+1)+10=0}\)

To równanie nie ma rozwiązań.
vilgefortz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 29 lis 2004, o 08:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ogrodzona

Wyznacz najmniejszą wartość wielomianu. Rozwiąż równa

Post autor: vilgefortz »

Niech ktoś przeliczy oboma sposobami, bo mi co innego wyszło
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Wyznacz najmniejszą wartość wielomianu. Rozwiąż równa

Post autor: Skrzypu »

Ten wielomian nie ma rozwiązań, tak ci wyszło?
vilgefortz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 29 lis 2004, o 08:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ogrodzona

Wyznacz najmniejszą wartość wielomianu. Rozwiąż równa

Post autor: vilgefortz »

dla drugiej części to oczywiście nie ma rozwiązań, ale jeszcze było pytanie o najmniejszą wartość tego wielomianu. Jednym sposobem wyszło mi 2.5 a drugim jakieś coś mocno ułamkowe
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Wyznacz najmniejszą wartość wielomianu. Rozwiąż równa

Post autor: W_Zygmunt »



Zbadaj funkcję
(x-1)*(x-2)*(x-3)*(x-4)
i przesuń o 10 do góry.
vilgefortz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 29 lis 2004, o 08:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ogrodzona

Wyznacz najmniejszą wartość wielomianu. Rozwiąż równa

Post autor: vilgefortz »

no tak, liczyłem sobie nie wartość minimalną, ale argument dla wartości minimalnej i jeszcze mi źle wyszło
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Wyznacz najmniejszą wartość wielomianu. Rozwiąż równa

Post autor: Skrzypu »

Można policzyć pochodną

\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-2)(x-3)(x-4)+10}\)

\(\displaystyle{ W(x)=x^4+5x^3+35x^2+50x+34}\)

\(\displaystyle{ W'(x)=4x^3+30x^2+70x+50}\)

\(\displaystyle{ W'(x)=2(2x+5)(x^2+5x+5)}\)

Teraz bez problemu wyliczysz trzy wartości i poszukasz wartości minialnej, uciążliwa droga, ale wynik da.
vilgefortz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 29 lis 2004, o 08:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ogrodzona

Wyznacz najmniejszą wartość wielomianu. Rozwiąż równa

Post autor: vilgefortz »

Liczenie pochodnych to za wysoko...
Czy tamte wcześniejsze są prawidłowe? I jakie tam założenia mają być?
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Wyznacz najmniejszą wartość wielomianu. Rozwiąż równa

Post autor: Zlodiej »

A tam nie ma błędu ?
Pochodzną z 5x3 nie jest przypadkiem 3*5x2 a nie 30x2 ?
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Wyznacz najmniejszą wartość wielomianu. Rozwiąż równa

Post autor: W_Zygmunt »

Mnie wyszło
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-2)(x-3)(x-4)+10\\W(x)=x^4-10x^3+35x^2-50x+34}\)

\(\displaystyle{ W'(x)=4x^3-30x^2+70x-50}\)
\(\displaystyle{ W'(x)=2(2x-5)(x^2-5x+5)}\)


Jeśli ma być bez pochdnych, to proponuję zbadanie zbioru wartości funkcji W(x), najmniejsza wartość w tym zbiorze to minimum funkcjji. W tm celu szukam dla jakich "k" wykres funkcji W(x) przecina się z prostą g(x)=k.
\(\displaystyle{ (x-1)(x-2)(x-3)(x-4)+10=k}\)
Teraz, metodą zaproponowaną wcześniej przez Skrzypu otrzymujemy
\(\displaystyle{ (x^2-5x+4)(x^2-5x+6)+10-k=0}\)

Podstawiając zmienną pomocniczą \(\displaystyle{ t=x^2-5x+5}\)

\(\displaystyle{ (t-1)(t+1)+10-k=0}\)
\(\displaystyle{ t^2+9-k=0}\)

Aby było przecięcie musi być k >= 9 a dla k=9 będzie minimum.
rabbi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl
Podziękował: 1 raz

Wyznacz najmniejszą wartość wielomianu. Rozwiąż równa

Post autor: rabbi »

Męczę się z tym samym zadaniem tyle że bez dodania 10 na końcu i dalej nie wiem jak to zrobić ktoś ma jeszcze jakiś pomysły, albo chociaż konkrety którego sposobu użyć? Ja mam znaleźć jedynie wartość minimalną... pozdrawiam.
ODPOWIEDZ