Witam
Jeśli chodzi o twierdzenie o pierwiastkach wymiernych to czy każdy pierwiastek wymierny wielomianu musi być dzielnikiem wyrazu wolnego lub wyrazu przy najwyższej potędze?
pierwiastki wymierne
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
pierwiastki wymierne
Nie.
Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu mówi, że jeżeli pierwiastkiem tego wielomianu o współczynnikach całkowitych jest liczba wymierna \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) gdzie \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są względnie pierwsze, to \(\displaystyle{ a}\) jest dzielnikiem wyrazu wolnego, natomiast \(\displaystyle{ b}\) jest dzielnikiem współczynnika przy najwyższej potędze.
Przykładowo dla wielomianu:
\(\displaystyle{ W(x)=4x^5-2x^3+x^2+7}\)
możemy szukać pierwiastków wymiernych spośród wszystkich ułamków w których licznik jest równy \(\displaystyle{ \left\{ -7;-1;1;7\right\}}\) natomiast mianownik \(\displaystyle{ \left\{ -4;-2;-1;1;2;4\right\}}\)
Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu mówi, że jeżeli pierwiastkiem tego wielomianu o współczynnikach całkowitych jest liczba wymierna \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) gdzie \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są względnie pierwsze, to \(\displaystyle{ a}\) jest dzielnikiem wyrazu wolnego, natomiast \(\displaystyle{ b}\) jest dzielnikiem współczynnika przy najwyższej potędze.
Przykładowo dla wielomianu:
\(\displaystyle{ W(x)=4x^5-2x^3+x^2+7}\)
możemy szukać pierwiastków wymiernych spośród wszystkich ułamków w których licznik jest równy \(\displaystyle{ \left\{ -7;-1;1;7\right\}}\) natomiast mianownik \(\displaystyle{ \left\{ -4;-2;-1;1;2;4\right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
pierwiastki wymierne
Rozumiem, że możemy szukać, ale może być tak, że nie znajdziemy nawet pomimo tego, że istnieją inne pierwiastki WYMIERNE, czyli niekoniecznie pierwiastki wymierne muszę to spełniać.możemy szukać pierwiastków wymiernych spośród wszystkich ułamków w których licznik jest równy \(\displaystyle{ \left\{ -7;-1;1;7\right\}}\)
natomiast mianownik \(\displaystyle{ \left\{ -4;-2;-1;1;2;4\right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
pierwiastki wymierne
czyli KAŻDY pierwiastek wymierny to ułamek, gdzie licznik jest dzielnikiem wyrazu a, a mianownik to dzielnik współczynnika przy najwyższej potędze?