witam , podczas liczenia ekstremum funkcji uwikłanej otrzymałem taki oto układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x^3-6xy+8y-12=0\\ 6x^2-6y=0 \end{cases}}\)
wyliczam y i wsadzam do pierwszego (\(\displaystyle{ y=x^2}\)) równania :
\(\displaystyle{ -4x^3+8x^2-12 = 0}\)
jak teraz wyznaczyć z tego x ???
układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 17 cze 2012, o 14:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 11 razy
układ równań
No to na Twoim miejscu najpierw to bym to stronami podzieliła przez \(\displaystyle{ -4}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} - 2x ^{2} + 3 = 0}\)
Potem z twierdzenia bezouta dzielisz to przez dwumian \(\displaystyle{ x + 1}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} - 2x ^{2} + 3 = 0}\)
Potem z twierdzenia bezouta dzielisz to przez dwumian \(\displaystyle{ x + 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 17 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kwidzyn
- Podziękował: 10 razy
układ równań
dzięki wielkie , zupełnie o tym zapomniałem , wyszło ze x = -1 a y = 1 :p a co do funkcji to ma minimum ale to nie ważne xd