Rozłóż wielomiany na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bosik23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 lis 2012, o 01:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 1 raz

Rozłóż wielomiany na czynniki

Post autor: bosik23 »

a) \(\displaystyle{ x^2 (x – 5) – 8(x – 5)}\)
b) \(\displaystyle{ 4x^2 – 3x + 4x – 3}\)
Ostatnio zmieniony 23 lis 2012, o 09:59 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozłóż wielomiany na czynniki

Post autor: anna_ »

a) \(\displaystyle{ x^2(x-5) - 8(x - 5)=(x-5)(x^2-8)=...}\)

b) \(\displaystyle{ 4x^2-3x + 4x-3=(4x^2+4x)-(3x+3)=4x(x+1)-3(x+1)=...}\)
ODPOWIEDZ