reszta z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ziombel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 16 wrz 2012, o 13:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kobyłka

reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: ziombel »

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= (x^{2} - 3x + 1)^{2005}}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x) = x^{2} - 4x +3}\)
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Ser Cubus »

wskazówka:
zbadaj miejsca zerowe P(x)
ziombel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 16 wrz 2012, o 13:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kobyłka

reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: ziombel »

Dużo mi to nie mówi , jedynie jak dzieliłem wielomiany to robiłem to pisemnie i kiedy wyznaczę miejsca zerowe P(x) to nie wiem co dalej mogę z tym zrobić?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot P(x)+(ax+b)}\) Szukany ostatni nawias; \(\displaystyle{ Q(x)}\) w zasadzie nieistotne.
ODPOWIEDZ