Odnajdowanie współczyników

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Qetu

Odnajdowanie współczyników

Post autor: Qetu »

Witam, mam pytanie odnośnie zadania. Chodzi w nim o to by odnaleźć współczynniki, tak by wzory tych funkcji były równe.

\(\displaystyle{ W(x)=x^3-x^2+ax+b}\)
\(\displaystyle{ P(x)=(x-2)^2(x-c)}\) gdzie \(\displaystyle{ c \neq 2}\)


Wymnożyłem to drugie:

\(\displaystyle{ P(x)=(x-2)^2(x-c)=(x^2-4x+4)(x-c)=x^3-4x^2+4x-x^2c+4xc-4c=x^3-(4+c)x^2+(4+4c)x-4c}\)

I co tak teraz?

\(\displaystyle{ \begin{cases} -(4+c)=-1\\ 4+4c=a\\ -4c=b \end{cases}}\)

Wyszło mi to:

\(\displaystyle{ \begin{cases} c=-3\\ a=-8\\ b=12 \end{cases}}\)

Dobrze to jest?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Odnajdowanie współczyników

Post autor: anna_ »

Dobrze.
ODPOWIEDZ