Nie wykonując dzielenia, znaleźć resztę z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
absurd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Nie wykonując dzielenia, znaleźć resztę z dzielenia

Post autor: absurd »

\(\displaystyle{ W(x)=x^{30}+3x^{14}+2}\)
przez wielomian
\(\displaystyle{ P(x)=x^3+1}\)
wiem że \(\displaystyle{ W(1)=6}\) i dodatkowo że reszta będzie przynajmniej stopnia 2.
Wolfram pokazuje że resztą będzie \(\displaystyle{ 3x^2+3}\)
ale jak do tego dojść?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Nie wykonując dzielenia, znaleźć resztę z dzielenia

Post autor: kamil13151 »

Nikt nie odpisał... miałeś zespolone? Innego pomysłu nie mam.
ODPOWIEDZ