2 reszty wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
2 reszty wielomianowe
Witam,
Mam prośbę, aby ktoś wytłumaczył mi następujące zadanie:
Reszta z dzielenia wielomianu W przez dwumian \(\displaystyle{ (x - 1)}\) jest równa 2, a z dzielenia przez dwumian\(\displaystyle{ (x-3)}\) jest równa \(\displaystyle{ 5}\). Podaj wielomian \(\displaystyle{ R(x)}\), który jest resztą z dzielenia wielomianu\(\displaystyle{ W(x)}\) przez\(\displaystyle{ (x-1)(x-3)}\)
Pozdrawiam!
Mam prośbę, aby ktoś wytłumaczył mi następujące zadanie:
Reszta z dzielenia wielomianu W przez dwumian \(\displaystyle{ (x - 1)}\) jest równa 2, a z dzielenia przez dwumian\(\displaystyle{ (x-3)}\) jest równa \(\displaystyle{ 5}\). Podaj wielomian \(\displaystyle{ R(x)}\), który jest resztą z dzielenia wielomianu\(\displaystyle{ W(x)}\) przez\(\displaystyle{ (x-1)(x-3)}\)
Pozdrawiam!
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
2 reszty wielomianowe
W takich zadaniach wykorzystujemy dwa twierdzenia: pierwsze jest takie:
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-a)}\) jest równa \(\displaystyle{ W(a)}\).
Drugie - twierdzenie o rozkładzie wielomianu:
\(\displaystyle{ W(x)=P(x) \cdot Q(x)+R(x)}\)
gdzie \(\displaystyle{ P(x)}\) - dzielnik (w naszym przypadku \(\displaystyle{ P(x)=(x-1)(x-3)}\)),
\(\displaystyle{ Q(x)}\) - wynik z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ P(x)}\),
\(\displaystyle{ R(x)}\) - reszta z dzielenia.
Jest jeszcze zasada: stopień wielomianu \(\displaystyle{ R(x)}\) jest co najmniej o jeden niższy od stopnia wielomianu \(\displaystyle{ P(x)}\). Skoro \(\displaystyle{ P(x)}\) jest wielomianem drugiego stopnia, to przyjmujemy, że \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\) i mamy wyliczyć \(\displaystyle{ a,b}\).
Napisz twierdzenie o rozkładzie wielomianu, wstaw co trzeba za \(\displaystyle{ P(x), \ R(x)}\), potem wykorzystaj dane dotyczące reszty z dzielenia, podstaw i rozwiąż układ równań z niewiadomymi \(\displaystyle{ a,b}\).
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-a)}\) jest równa \(\displaystyle{ W(a)}\).
Drugie - twierdzenie o rozkładzie wielomianu:
\(\displaystyle{ W(x)=P(x) \cdot Q(x)+R(x)}\)
gdzie \(\displaystyle{ P(x)}\) - dzielnik (w naszym przypadku \(\displaystyle{ P(x)=(x-1)(x-3)}\)),
\(\displaystyle{ Q(x)}\) - wynik z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ P(x)}\),
\(\displaystyle{ R(x)}\) - reszta z dzielenia.
Jest jeszcze zasada: stopień wielomianu \(\displaystyle{ R(x)}\) jest co najmniej o jeden niższy od stopnia wielomianu \(\displaystyle{ P(x)}\). Skoro \(\displaystyle{ P(x)}\) jest wielomianem drugiego stopnia, to przyjmujemy, że \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\) i mamy wyliczyć \(\displaystyle{ a,b}\).
Napisz twierdzenie o rozkładzie wielomianu, wstaw co trzeba za \(\displaystyle{ P(x), \ R(x)}\), potem wykorzystaj dane dotyczące reszty z dzielenia, podstaw i rozwiąż układ równań z niewiadomymi \(\displaystyle{ a,b}\).
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
2 reszty wielomianowe
Możesz najpierw zapisać:
\(\displaystyle{ \frac{W\left( x\right) }{x-1}=P\left( x\right) + \frac{2}{x-1} \\
\frac{W\left( x\right) }{x-3}=Q\left( x\right) + \frac{5}{x-3}}\)
Z tego otrzymujesz, że:
\(\displaystyle{ W\left( x\right) =P\left( x\right)\left( x-1\right) +2 \\
W\left( x\right) =Q\left( x\right) \left( x-3\right) + 5}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ W\left( 1\right)=2 \\
W\left( 3\right)=5}\)
Podobnie rozpiszmy dzielenie:
\(\displaystyle{ \frac{W\left( x\right) }{\left( x-1\right)\left( x-3\right) }=S\left( x\right) + R\left( x\right)}\)
Reszta jest postaci: \(\displaystyle{ R\left( x\right)=ax+b}\)
Czyli mamy:
\(\displaystyle{ W\left( x\right) =S\left( x\right)\left( x-1\right)\left( x-3\right) + ax+b}\)
Wystarczy teraz napisać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W\left( 1\right)=a+b=2 \\ W\left( 3\right) =3a+b=5 \end{cases}}\)
Rozwiąż ten układ.
\(\displaystyle{ \frac{W\left( x\right) }{x-1}=P\left( x\right) + \frac{2}{x-1} \\
\frac{W\left( x\right) }{x-3}=Q\left( x\right) + \frac{5}{x-3}}\)
Z tego otrzymujesz, że:
\(\displaystyle{ W\left( x\right) =P\left( x\right)\left( x-1\right) +2 \\
W\left( x\right) =Q\left( x\right) \left( x-3\right) + 5}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ W\left( 1\right)=2 \\
W\left( 3\right)=5}\)
Podobnie rozpiszmy dzielenie:
\(\displaystyle{ \frac{W\left( x\right) }{\left( x-1\right)\left( x-3\right) }=S\left( x\right) + R\left( x\right)}\)
Reszta jest postaci: \(\displaystyle{ R\left( x\right)=ax+b}\)
Czyli mamy:
\(\displaystyle{ W\left( x\right) =S\left( x\right)\left( x-1\right)\left( x-3\right) + ax+b}\)
Wystarczy teraz napisać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W\left( 1\right)=a+b=2 \\ W\left( 3\right) =3a+b=5 \end{cases}}\)
Rozwiąż ten układ.
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
2 reszty wielomianowe
Możesz wyjaśnić dlaczego tą dwójkę i piątkę dzielimy przed dwumiany?Możesz najpierw zapisać:
\(\displaystyle{ \frac{W\left( x\right) }{x-1}=P\left( x\right) + \frac{2}{x-1} \\ \frac{W\left( x\right) }{x-3}=Q\left( x\right) + \frac{5}{x-3}}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
2 reszty wielomianowe
Bo o to chodzi w reszcie z dzielenia. Np. przy dzieleniu liczby \(\displaystyle{ 10}\) przez liczbę \(\displaystyle{ 3}\) otrzymujesz \(\displaystyle{ 3}\) i resztę \(\displaystyle{ 1}\), czyli to, czego nie dało się już podzielić przez \(\displaystyle{ 3}\), aby uzyskać liczbę całkowitą.
Jeśli taki zapis dzielenia wielomianu do Ciebie nie przemawia, to zapamiętaj twierdzenie o rozkładzie wielomianu, o którym pisał loitzl9006.
Jeśli taki zapis dzielenia wielomianu do Ciebie nie przemawia, to zapamiętaj twierdzenie o rozkładzie wielomianu, o którym pisał loitzl9006.
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
2 reszty wielomianowe
dziękuję Wam za odpowiedzi
Teraz jeszcze muszę się dopytać, dlaczego, możemy napisać taki układ równań, tzn. skąd wiadomo, że ta nasza reszta musi spełniać takie kryteria?
Teraz jeszcze muszę się dopytać, dlaczego, możemy napisać taki układ równań, tzn. skąd wiadomo, że ta nasza reszta musi spełniać takie kryteria?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
2 reszty wielomianowe
Podstawiasz za iks jeden i otrzymujesz:
\(\displaystyle{ W\left( 1\right) =S\left( 1\right)\left( 1-1\right)\left( 1-3\right) + a \cdot 1+b=0+a+b= \blue a+b}\)
A wcześniej wyznaczyliśmy, że \(\displaystyle{ W\left( 1\right)= \blue 2}\)
Dlatego możemy przyrównać: \(\displaystyle{ a+b=2}\)
Podobnie powstało drugie równanie tego układu.
\(\displaystyle{ W\left( 1\right) =S\left( 1\right)\left( 1-1\right)\left( 1-3\right) + a \cdot 1+b=0+a+b= \blue a+b}\)
A wcześniej wyznaczyliśmy, że \(\displaystyle{ W\left( 1\right)= \blue 2}\)
Dlatego możemy przyrównać: \(\displaystyle{ a+b=2}\)
Podobnie powstało drugie równanie tego układu.
-
- Użytkownik
- Posty: 352
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 162 razy
2 reszty wielomianowe
Skąd wiemy,że stopień wielomianu \(\displaystyle{ R(x)}\) jest co najmniej o jeden niższy od stopnia wielomianu \(\displaystyle{ P(x)}\), jak powiedział loitzl9006.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
2 reszty wielomianowe
Stąd, że np. \(\displaystyle{ x^2}\) nie da rady podzielić przez \(\displaystyle{ x^3}\), zaś \(\displaystyle{ x^3}\) nie podzieli się przez \(\displaystyle{ x^4}\). To tak, jakbyś próbował dzielić \(\displaystyle{ 2}\) przez \(\displaystyle{ 3}\) , albo \(\displaystyle{ 3}\) przez \(\displaystyle{ 4}\).