Niech f,g,h będa wielomianmi spełniajacymi równania
\(\displaystyle{ |f(x)|+g(x)=4x, x\le -2}\)
\(\displaystyle{ |f(x)|+g(x)=-2x^2, -2<x\le 0}\)
\(\displaystyle{ |f(x)|+g(x)=h(x), x>0}\)
Jaka jest mozliwie najmniejsza wartość \(\displaystyle{ f(10)}\)?
wartośc wielomianu w punkcie
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
wartośc wielomianu w punkcie
Skoro mamy do czynienia z wielomianami, to możemy znaleźć jawną postać na \(\displaystyle{ f(x)}\).
Zapisując:
\(\displaystyle{ f(x)=a_0+a_1x+...+a_n x^n\\
g(x)=b_0+b_1x+...+b_m x^m\\}\)
Na odpowiednich przedziałach \(\displaystyle{ |f(x)|}\) może przyjąć jedną z dwóch postaci: \(\displaystyle{ a_0+a_1x+...+a_n x^n}\) lub \(\displaystyle{ -\left( a_0+a_1x+...+a_n x^n\right)}\)
Jedną z możliwości jest więc układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_k+b_k=0 \\ a_k-b_k=0 \end{cases}}\)
dla \(\displaystyle{ k \notin \left\{ 1,2\right\}}\). Oraz:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_1+b_1=4 \\ a_1-b_1=0\\
a_2+b_2=0\\
a_2-b_2=-2 \end{cases}}\)
Zapisując:
\(\displaystyle{ f(x)=a_0+a_1x+...+a_n x^n\\
g(x)=b_0+b_1x+...+b_m x^m\\}\)
Na odpowiednich przedziałach \(\displaystyle{ |f(x)|}\) może przyjąć jedną z dwóch postaci: \(\displaystyle{ a_0+a_1x+...+a_n x^n}\) lub \(\displaystyle{ -\left( a_0+a_1x+...+a_n x^n\right)}\)
Jedną z możliwości jest więc układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_k+b_k=0 \\ a_k-b_k=0 \end{cases}}\)
dla \(\displaystyle{ k \notin \left\{ 1,2\right\}}\). Oraz:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_1+b_1=4 \\ a_1-b_1=0\\
a_2+b_2=0\\
a_2-b_2=-2 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22206
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3753 razy
wartośc wielomianu w punkcie
Ciekawe zadanie. Zauważmy, że jeżeli \(\displaystyle{ f}\) spełnia warunki zadania, to \(\displaystyle{ -f}\) również. Z trzeciego warunku wynika, że wielomian $f$ nie zmienia znaku przy dodatnich \(\displaystyle{ x}\). Ponadto z pewnością zmienia znak w punkcie \(\displaystyle{ x=-2}\). Przypuśćmy, że jest dodatni na prawo od \(\displaystyle{ -2}\). Stąd wnioskujemy, że
\(\displaystyle{ f(x)+g(x)=-2x^2}\) przynamniej na pewnym odcinku (pomiędzy \(\displaystyle{ -2}\) i kolejnym zerem wielomianu \(\displaystyle{ f}\)) \(\displaystyle{ [-2,-2+epsilon)}\) oraz \(\displaystyle{ -f(x)+g(x)=4x}\) na odcinku \(\displaystyle{ (-2-\epsilon,-2]}\).
A to oznacza, że dla wszystich \(\displaystyle{ x}\) zachodzi \(\displaystyle{ f(x)+g(x)=-2x^2}\) i \(\displaystyle{ -f(x)+g(x)=4x}\).
Stąd \(\displaystyle{ g(x)=2x-x^2}\) a \(\displaystyle{ f(x)=-x^2-2x}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ f}\) nie ma dodatnich pierwiastków, więc warunek 3 jest spełniony. Mamy \(\displaystyle{ f(10)=-120}\) i to jest najmniejsza wartość (wielomian \(\displaystyle{ -f}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 120}\))
W dowodzie wykorzystano fakt, że jeżeli dwa wielomiany są równe na pewnym odcinku, to są równe wszędzie.
\(\displaystyle{ f(x)+g(x)=-2x^2}\) przynamniej na pewnym odcinku (pomiędzy \(\displaystyle{ -2}\) i kolejnym zerem wielomianu \(\displaystyle{ f}\)) \(\displaystyle{ [-2,-2+epsilon)}\) oraz \(\displaystyle{ -f(x)+g(x)=4x}\) na odcinku \(\displaystyle{ (-2-\epsilon,-2]}\).
A to oznacza, że dla wszystich \(\displaystyle{ x}\) zachodzi \(\displaystyle{ f(x)+g(x)=-2x^2}\) i \(\displaystyle{ -f(x)+g(x)=4x}\).
Stąd \(\displaystyle{ g(x)=2x-x^2}\) a \(\displaystyle{ f(x)=-x^2-2x}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ f}\) nie ma dodatnich pierwiastków, więc warunek 3 jest spełniony. Mamy \(\displaystyle{ f(10)=-120}\) i to jest najmniejsza wartość (wielomian \(\displaystyle{ -f}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 120}\))
W dowodzie wykorzystano fakt, że jeżeli dwa wielomiany są równe na pewnym odcinku, to są równe wszędzie.