Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki,
\(\displaystyle{ 2x ^{4} -5x ^{3} +5x-2=0}\)
Spróbowałam w ten sposób
\(\displaystyle{ -5x(x ^{2} -1)-2+2x ^{4}=0}\)
\(\displaystyle{ -5x(x-1)(x+1)+2(x ^{4}-1)}\)
I tutaj nie mam pomysłu co dalej.
Rozwiąż równanie stosując wzór na różnicę kwadratów
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 15:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozwiąż równanie stosując wzór na różnicę kwadratów
\(\displaystyle{ 2x ^{4} -5x ^{3} +5x-2=0\\
4x^{4}-10x^3+10x-4=0\\
\left(2x^2-\frac{5}{2}x\right)^2-\left(\frac{25}{4}x^2-10x+4\right)=0\\
\left(2x^2-\frac{5}{2}x\right)^2-\left( \frac{5}{2}x-2 \right)^2=0}\)
4x^{4}-10x^3+10x-4=0\\
\left(2x^2-\frac{5}{2}x\right)^2-\left(\frac{25}{4}x^2-10x+4\right)=0\\
\left(2x^2-\frac{5}{2}x\right)^2-\left( \frac{5}{2}x-2 \right)^2=0}\)