Wielomiany - rozwiąż równanie, stosując wzory sześcienne
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 15:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Wielomiany - rozwiąż równanie, stosując wzory sześcienne
Rozwiąż równanie stosując, wzory na różnicę lub sumę sześcianów
\(\displaystyle{ x ^ 3 + 3x ^ 2 - 6x - 8 = 0}\)
\(\displaystyle{ x ^ 3 + 3x ^ 2 - 6x - 8 = 0}\)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, o 16:15 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wielomiany - rozwiąż równanie, stosując wzory sześcienne
Wskazówka: zastosuj wzór na różnicę sześcianu tylko dla fragmentu: \(\displaystyle{ x^3-8}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 13 kwie 2012, o 00:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
Wielomiany - rozwiąż równanie, stosując wzory sześcienne
\(\displaystyle{ x^{3}-8+ 3x^{2}-6x=0 \\
(x-2)( x^{2}+2x+4)+3x(x-2)=0 \\
(x-2)(x^{2}+5x+4)=0 \\
(x-2)(x+1)(x+4)=0}\)
(x-2)( x^{2}+2x+4)+3x(x-2)=0 \\
(x-2)(x^{2}+5x+4)=0 \\
(x-2)(x+1)(x+4)=0}\)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, o 16:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 15:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Wielomiany - rozwiąż równanie, stosując wzory sześcienne
Drugi przykład zrobiłam wzorując się na tym i wyszło Ok. Ale mam znowu z kolejnym problem.
\(\displaystyle{ 2x ^{3} -3x ^{2} -3x+2=0}\)
Doszłam do momentu gdy mam
\(\displaystyle{ 2(x+1)(x ^{2} -4x+1)=0}\)
Z pierwszego wychodzi mi \(\displaystyle{ x= -1}\) a w drugim ma wyjść \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 1/2}\) i do tego już nie mogę dojść.
Bardzo proszę o pomoc
\(\displaystyle{ 2x ^{3} -3x ^{2} -3x+2=0}\)
Doszłam do momentu gdy mam
\(\displaystyle{ 2(x+1)(x ^{2} -4x+1)=0}\)
Z pierwszego wychodzi mi \(\displaystyle{ x= -1}\) a w drugim ma wyjść \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 1/2}\) i do tego już nie mogę dojść.
Bardzo proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, o 19:56 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zapis indeksów górnych: x^{2}, x^{3} a nie x^{}2, x^{}3.
Powód: Zapis indeksów górnych: x^{2}, x^{3} a nie x^{}2, x^{}3.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Wielomiany - rozwiąż równanie, stosując wzory sześcienne
Źle jest przekształcone. Zastosuj grupowanie wyrazów.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 15:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Wielomiany - rozwiąż równanie, stosując wzory sześcienne
No własnie nie bardzo daje radę je pogrupować, wyszło mi coś takiego
\(\displaystyle{ 2(x ^{3}+1)-3x(x+1)=0}\)
Nic sensowniejszego nie mogę znaleźć,
\(\displaystyle{ 2(x ^{3}+1)-3x(x+1)=0}\)
Nic sensowniejszego nie mogę znaleźć,
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Wielomiany - rozwiąż równanie, stosując wzory sześcienne
No racja. Tak od razu nie wyjdzie grupowanie. Trzeba teraz przedstawić \(\displaystyle{ x^3+1}\) jako \(\displaystyle{ (x+1)(x^2-x+1)}\) i wtedy to powinno jakoś później się dać pogrupować.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 15:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Wielomiany - rozwiąż równanie, stosując wzory sześcienne
No tak właśnie dalej robiłam
\(\displaystyle{ 2(x+1)(x ^{2}-x+1)-3x(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ 2(x+1)(x ^{2}-4x+1)=0}\)
i własnie z tego pierwszego mam \(\displaystyle{ x=-1}\)
\(\displaystyle{ 2(x+1)(x ^{2}-x+1)-3x(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ 2(x+1)(x ^{2}-4x+1)=0}\)
i własnie z tego pierwszego mam \(\displaystyle{ x=-1}\)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Wielomiany - rozwiąż równanie, stosując wzory sześcienne
Źle grupujesz. Spróbuj tak:
\(\displaystyle{ 2(x+1)(x ^{2}-x+1)-3x(x+1)=0 \\ \\ \magenta 2(x ^{2}-x+1) \black (x+1)- \blue 3x \black (x+1)=0 \\ \\ \left[\magenta 2(x ^{2}-x+1) \black -\blue 3x \black \right]\left( x+1\right) =0 \\ \\ ...}\)
\(\displaystyle{ 2(x+1)(x ^{2}-x+1)-3x(x+1)=0 \\ \\ \magenta 2(x ^{2}-x+1) \black (x+1)- \blue 3x \black (x+1)=0 \\ \\ \left[\magenta 2(x ^{2}-x+1) \black -\blue 3x \black \right]\left( x+1\right) =0 \\ \\ ...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 15:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy