2 równania i 2 nierówności
2 równania i 2 nierówności
witam mam do rozwiazania 4 zadania
a^{m}
Równania
\(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}-18x+40=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}-22x+40=0}\)
Nierówności
\(\displaystyle{ x^{3}+5x^{2}-9x-45\geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}+9x^{2}-4x-36\leqslant 0}\)
Bez "pomóżcie" w temacie! Lorek
a^{m}
Równania
\(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}-18x+40=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}-22x+40=0}\)
Nierówności
\(\displaystyle{ x^{3}+5x^{2}-9x-45\geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}+9x^{2}-4x-36\leqslant 0}\)
Bez "pomóżcie" w temacie! Lorek
Ostatnio zmieniony 12 mar 2007, o 21:52 przez Bart3k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
2 równania i 2 nierówności
\(\displaystyle{ x^3-3x^2-18+40=0}\)
metoda hornera obliczyłam pierwiastek i wyszlo mi 2
czyli \(\displaystyle{ (x-2)(x^2-x-20)=0}\)
teraz rozwiazuje rownanie kwadratowe
\(\displaystyle{ \Delta=1+80=81}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{1-9}{2}}\)=\(\displaystyle{ -4}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{1+9}{2}=5}\)
czyli rozwiazaniem rownania jest \(\displaystyle{ x=2}\),\(\displaystyle{ x=-4}\),\(\displaystyle{ x=5}\)
metoda hornera obliczyłam pierwiastek i wyszlo mi 2
czyli \(\displaystyle{ (x-2)(x^2-x-20)=0}\)
teraz rozwiazuje rownanie kwadratowe
\(\displaystyle{ \Delta=1+80=81}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{1-9}{2}}\)=\(\displaystyle{ -4}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{1+9}{2}=5}\)
czyli rozwiazaniem rownania jest \(\displaystyle{ x=2}\),\(\displaystyle{ x=-4}\),\(\displaystyle{ x=5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 21 paź 2006, o 23:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krosno
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 11 razy
2 równania i 2 nierówności
nierowności powinny się dać policzyć metodą grupowania a równania to chyba raczej twierdzeniem o pierwiastach wielomianu czyli \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\)
2 równania i 2 nierówności
smerfetka ale sa to 4 rozne rownania nie wiem ktore ty obliczylas i bys mogla mi to rozpisac bardziej szczegolowo... prosze bede naprawde wdizaczny!!
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
2 równania i 2 nierówności
rozwiazalam przyklad pierwszy
... omiany.htm na tej stronie w punkcie 3 opisana jest metoda która nalezy w tego typu równosciach wielomianowych stosowac.
... omiany.htm na tej stronie w punkcie 3 opisana jest metoda która nalezy w tego typu równosciach wielomianowych stosowac.
2 równania i 2 nierówności
No ok ale ja poprostu tego nie rozumiem juz probowalem sie nie raz tego nauczyc. To jest moja pieta achilesowa... Jezeli ktos mi to rozwiaze do 13 marca godz. 7 i wysle mi swoj numer konta na email i dane to wplace po szkole mu 30 zl na konto... poniewaz jest mi to potrzebne do szkoly... Bardzo latmy pieniadz!!
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
2 równania i 2 nierówności
\(\displaystyle{ x^3+9x^2-4x-36\leqslant0}\)
pierwiastkiem jest 2
\(\displaystyle{ (x-2)(x^2+11x+18)\leqslant0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=121-72=49}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{-11-7}{2}=-9}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{-11+9}{2}=-2}\)
narysuj sobie os liczbowa zaznacz -9,-2,2
wykres rysujesz od góry
i bedzie nalezace \(\displaystyle{ i (-2,\infty)}\)
pierwiastkiem jest 2
\(\displaystyle{ (x-2)(x^2+11x+18)\leqslant0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=121-72=49}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{-11-7}{2}=-9}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{-11+9}{2}=-2}\)
narysuj sobie os liczbowa zaznacz -9,-2,2
wykres rysujesz od góry
i bedzie nalezace \(\displaystyle{ i (-2,\infty)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
2 równania i 2 nierówności
smerfetka18, coś mi się zdaje żę pomyliłaś jedną liczbę.
Ostatnie:
Miejscem zerowym wielomianu jest -6. a więc dzielimy przez (x+6) i otrzymujemy : \(\displaystyle{ (x^2-9)(x+6)\\(x-3)(x+3)(x+6)\geq 0}\)
wężownica i jazda
ostatecznie \(\displaystyle{ x\inu może sobie nawet od podatku odliczysz }\)
Ostatnie:
Miejscem zerowym wielomianu jest -6. a więc dzielimy przez (x+6) i otrzymujemy : \(\displaystyle{ (x^2-9)(x+6)\\(x-3)(x+3)(x+6)\geq 0}\)
wężownica i jazda
ostatecznie \(\displaystyle{ x\inu może sobie nawet od podatku odliczysz }\)
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
2 równania i 2 nierówności
no faktycznie cos sie pomyliłam ..A pozatym to forum po to jest zeby udzielac pomocy , nikt za to nie płaci wiec bartek zadnej wplaty nie musisz dokonywac