Suma kwadratów 3 pierwiastków wielomianu
- sassetkaaa
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 13 wrz 2012, o 18:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
Suma kwadratów 3 pierwiastków wielomianu
Wielomian \(\displaystyle{ w(x)=x ^{3}+( \sqrt{2} + \sqrt{3} + \sqrt{5})x ^{2} +( \sqrt{6}+ \sqrt{10} + \sqrt{15})x + \sqrt{30}}\) ma trzy pierwiastki rzeczywiste. Oblicz sumę kwadratów pierwiastków tego wielomianu.
- sassetkaaa
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 13 wrz 2012, o 18:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
- sassetkaaa
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 13 wrz 2012, o 18:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
Suma kwadratów 3 pierwiastków wielomianu
jeśli masz łaskę robić, żeby pomóc lub cokolwiek napisać konkretnego, to daruj sobie ...
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Suma kwadratów 3 pierwiastków wielomianu
Przez tyle czasu już byś dawno wzór ten znalazła i nauczyła się go na pamięć. To nie jest robienie łaski tylko zachęta do ruszenia paluszkiem.
Zarówno na Wikipedii jak i nawet w Kompendium matematyka.pl są dobrze wytłumaczone wzory Viete'a.
Zarówno na Wikipedii jak i nawet w Kompendium matematyka.pl są dobrze wytłumaczone wzory Viete'a.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6903
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Suma kwadratów 3 pierwiastków wielomianu
@up tylko że jeśli na forum siedzą sami spamerzy jak Rogal to prowadzenie forum nie ma sensu
Oprócz wzorów Viete przyda się wzór Newtona na sumę jednakowych potęg
wielomianu symetrycznego
Najpierw stosujesz wzór Newtona później wzór Viete
(Wzór Newtona masz np u Sierpińskiego )
Wzory Viete możesz wyprowadzić porównując postać ogólną wielomianu z postacią iloczynową
Oprócz wzorów Viete przyda się wzór Newtona na sumę jednakowych potęg
wielomianu symetrycznego
Najpierw stosujesz wzór Newtona później wzór Viete
(Wzór Newtona masz np u Sierpińskiego )
Kod: Zaznacz cały
matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1109.pdf
- sassetkaaa
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 13 wrz 2012, o 18:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
Suma kwadratów 3 pierwiastków wielomianu
mariuszm...dzięki wielkie:)
Tak się składa, że przez "tyle czasu", jak to Lolek napisałeś, robiłam inne zadania, a że z jednym mam problem, to nie musisz dawać mi do zrozumienia, że idę na łatwiznę. Chciałam tylko, żeby ktoś to jakoś wytłumaczył,a nie rozwiązał całe zadanie.Jeżeli nie masz nic sensownego do powiedzenia na TEMAT tego zadania, to nie rozumiem, po co tracisz swój cenny czas na spamowanie tutaj tekstami typu "To nie jest robienie łaski tylko zachęta do ruszenia paluszkiem". W taki razie nie rozumiem, w jakim celu jest prowadzone to forum, skoro w taki sposób podchodzisz do tego...
Tak się składa, że przez "tyle czasu", jak to Lolek napisałeś, robiłam inne zadania, a że z jednym mam problem, to nie musisz dawać mi do zrozumienia, że idę na łatwiznę. Chciałam tylko, żeby ktoś to jakoś wytłumaczył,a nie rozwiązał całe zadanie.Jeżeli nie masz nic sensownego do powiedzenia na TEMAT tego zadania, to nie rozumiem, po co tracisz swój cenny czas na spamowanie tutaj tekstami typu "To nie jest robienie łaski tylko zachęta do ruszenia paluszkiem". W taki razie nie rozumiem, w jakim celu jest prowadzone to forum, skoro w taki sposób podchodzisz do tego...
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Suma kwadratów 3 pierwiastków wielomianu
Uwierz mi, napisać na forum post o treści "a jaki to wzór?" zajmuje tyle samo czasu co wpisanie "wzory Viete'a wiki" w google
Rozumiem, że przyznajesz, że idziesz na łatwiznę. Rogal Ci to "jakoś" wytłumaczył, podając formułę "wzory Viete'a". Myślę, iż w idei tego forum nie jest dawanie gotowców, tylko wskazówek i zachęcania do szukania wszystkiego samemu.
Do "tego" podchodzę w sposób uważam prawidłowy. Jeżeli osoba nie chce pomocy, to jej nie otrzyma, jeżeli używa wobec osoby która jej pomaga zwrotu "robić łaskę", bo, jak powiedziałem, nie chce się ruszyć paluszkiem, no to wiesz.. My/oni umiemy/ją matematykę. ^^
A spamem nazwałbym prędzej ostatnie dwa posty w tym temacie, niż któryś z poprzednich.
Rozumiem, że przyznajesz, że idziesz na łatwiznę. Rogal Ci to "jakoś" wytłumaczył, podając formułę "wzory Viete'a". Myślę, iż w idei tego forum nie jest dawanie gotowców, tylko wskazówek i zachęcania do szukania wszystkiego samemu.
Do "tego" podchodzę w sposób uważam prawidłowy. Jeżeli osoba nie chce pomocy, to jej nie otrzyma, jeżeli używa wobec osoby która jej pomaga zwrotu "robić łaskę", bo, jak powiedziałem, nie chce się ruszyć paluszkiem, no to wiesz.. My/oni umiemy/ją matematykę. ^^
A spamem nazwałbym prędzej ostatnie dwa posty w tym temacie, niż któryś z poprzednich.