Zbiór zadań z wielomianów.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
hubertt95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 maja 2012, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małyszyn Górny
Podziękował: 2 razy

Zbiór zadań z wielomianów.

Post autor: hubertt95 »

Za początku samym chcę zaznaczyć że nie było mnie na lekcjach na którch to robiliśmy, tak więc jak ktoś będzie to robił to niech robi tak jak "dla debila" tzn. tak żebym zrozumiał. A oto zadania:

1. Liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ w(x) = 2x^{3} - 6x^{2} + x + a}\)
a) Wyznacz wartość parametru a
b) Dla znalezionej wartości parametru a, rozwiąż nierówność : \(\displaystyle{ w(x) \ge 0}\)

2. Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ w(x) = x^{3} + px^{2} - x + 2}\) przez x - 3 jest równa 8. Wyznacz wartość parametru p oraz wszelkie pierwiastki wielomianu w.

3. Rozwiąż równania i nierówność:
a) \(\displaystyle{ x^{3} - x^{2} - 9x + 9 = 0}\)
b) \(\displaystyle{ 16x^{3} - 28x^{2} + 4x + 3 = 0}\)
c) \(\displaystyle{ \left( x-1\right)^{4}\left( x+2\right) \left( x^{2}+3x+2\right) \ge 0}\)

4. Wyznacz współczynniki a i b tak, aby w(x) \(\displaystyle{ \cdot}\) g(x) = h(x) jeśli :
\(\displaystyle{ w(x) = x^{2} + 3x + 2 , g(x) = ax + b , h(x) = 2x{3} + 3x^{2} - 5x - 6 .}\)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2012, o 18:22 przez hubertt95, łącznie zmieniany 1 raz.
Moni_94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 17 cze 2012, o 14:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chełm
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 11 razy

Zbiór zadań z wielomianów.

Post autor: Moni_94 »

No to w pierwszym Za co podstawiasz \(\displaystyle{ 3}\) jeżeli wiesz że jest pierwiastkiem??-- 12 lis 2012, o 18:19 --W drugim stosujesz twierdzenie o reszcie dzielenia wielomianu, które mówi że Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\)przez dwumian \(\displaystyle{ x - a}\) Jest równa \(\displaystyle{ W(a)}\)
Czyli w tym przypadku będzie \(\displaystyle{ W(3) = 8}\) i podstawiasz i dalej to już chyba wiadomo
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Zbiór zadań z wielomianów.

Post autor: Lbubsazob »

Zad. 3
a) \(\displaystyle{ x^3-x^2-9x+9=x^2(x-1)-9(x-1)=(x^2-9)(x-1)=(x-3)(x+3)(x-1)}\)
Mamy pierwiastki \(\displaystyle{ x=3,x=-3,x=1}\).
b) \(\displaystyle{ 16x^3-28x^2+4x+3=0}\)
Można zauważyć, że \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) jest pierwiastkiem, więc musisz podzielić wielomian przez \(\displaystyle{ x-\frac{1}{2}}\). Po podzieleniu powinien zostać Ci trójmian kwadratowy - liczysz deltę i miejsca zerowe.
c) \(\displaystyle{ (x-1)^4(x+2)(x+2)(x+1)\ge 0}\)
Mamy pierwiastki: \(\displaystyle{ 1}\) (czterokrotny), \(\displaystyle{ -2}\) (dwukrotny), \(\displaystyle{ -1}\).
Zaznaczasz na osi te liczby i rysujesz parabolę: w miejscach, gdzie jest pierwiastek dwukrotny albo czterokrotny, parabola się odbija.

Zad. 4 prawdopodobnie jest źle przepisane.
hubertt95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 maja 2012, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małyszyn Górny
Podziękował: 2 razy

Zbiór zadań z wielomianów.

Post autor: hubertt95 »

Tak źle. Ale już edytowałem to 4.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Zbiór zadań z wielomianów.

Post autor: Lbubsazob »

To wymnóż najpierw \(\displaystyle{ W(x) \cdot G(x)}\) (wiesz jak?) i przyrównaj do siebie współczynniki przed \(\displaystyle{ x^3,x^2,x}\).
hubertt95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 maja 2012, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małyszyn Górny
Podziękował: 2 razy

Zbiór zadań z wielomianów.

Post autor: hubertt95 »

Jw. przeczytaj wstęp.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Zbiór zadań z wielomianów.

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ W(x)=x^2+3x+2 \\
G(x)=ax+b \\
W(x) \cdot G(x)=\left( x^2+3x+2\right)\left( ax+b\right)=ax^3+bx^2+3ax^2+3bx+2ax+2b}\)


\(\displaystyle{ W(x) \cdot G(x)=ax^3+(3a+b)x^2+(2a+3b)x+2b \\
H(x)=2x^{3} + 3x^{2} - 5x - 6}\)

Ich współczynniki muszą być równe, więc: \(\displaystyle{ \begin{cases} a=2 \\ 3a+b=3 \\ 2a+3b=-5 \\ 2b=6 \end{cases}}\)
Tomsh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 gru 2008, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola

Zbiór zadań z wielomianów.

Post autor: Tomsh »

Wszysko ok


To a=2, b=3, a 3a+b=3 po podstawieniu jest błedne

Powinno być 2b=(-6)
ODPOWIEDZ