Obliczanie wartości wielomianu
- Hajtowy
- Użytkownik
- Posty: 754
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 213 razy
- Pomógł: 5 razy
Obliczanie wartości wielomianu
Stopień wielomianu \(\displaystyle{ 4}\)
Współczynniki : \(\displaystyle{ 3,2,1,2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=230}\)
Wzór \(\displaystyle{ 3x^4+2x^3+x^2+2x}\)
Dobrze to jest obliczone? Program to liczy a chcę, żeby ktos to policzył by sprawdzić czy mam dobrze
Współczynniki : \(\displaystyle{ 3,2,1,2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=230}\)
Wzór \(\displaystyle{ 3x^4+2x^3+x^2+2x}\)
Dobrze to jest obliczone? Program to liczy a chcę, żeby ktos to policzył by sprawdzić czy mam dobrze
- Hajtowy
- Użytkownik
- Posty: 754
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 213 razy
- Pomógł: 5 razy
Obliczanie wartości wielomianu
Skorzystałem ze wzoru :
\(\displaystyle{ W(x)=(((a_1x+a_2x)+a_3x)+a_4x)+a_5}\)
\(\displaystyle{ w(x) = 3x^4 + 2x^3 + x^2 + 2x}\)
No i gdy za \(\displaystyle{ x}\) podstawie w tej kolejności co są podane współczynniki to dobrze wyliczy?
\(\displaystyle{ W(x)=(((a_1x+a_2x)+a_3x)+a_4x)+a_5}\)
\(\displaystyle{ w(x) = 3x^4 + 2x^3 + x^2 + 2x}\)
No i gdy za \(\displaystyle{ x}\) podstawie w tej kolejności co są podane współczynniki to dobrze wyliczy?
- Hajtowy
- Użytkownik
- Posty: 754
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 213 razy
- Pomógł: 5 razy
Obliczanie wartości wielomianu
Mam napisać program, który obliczy wartości wielomianu dla dowolnego stopnia.
Podałem stopień wielomianu jako \(\displaystyle{ 4}\)
Podałem współczynniki : \(\displaystyle{ 3,2,1,2}\)
By policzyć \(\displaystyle{ W(x)}\) skorzystałem z tego wzoru \(\displaystyle{ W(x)=(((a_1x+a_2x)+a_3x)+a_4x)+a_5}\) (taki jest w ćwiczeniach).
Nie wiem jak się to liczy bo na matmie nie miałem. Dlatego proszę aby ktoś to obliczył i sprawdził czy jest dobrze...
Obliczyło, że \(\displaystyle{ W(x)=230}\)
Program tak wygląda. Mam wpisać współczynniki, stopień wielomianu a to ma policzyć \(\displaystyle{ W(x)}\)
Potrzebuję wytłumaczenia i rozwiązania od strony matematycznej, nie informatycznej
Podałem stopień wielomianu jako \(\displaystyle{ 4}\)
Podałem współczynniki : \(\displaystyle{ 3,2,1,2}\)
By policzyć \(\displaystyle{ W(x)}\) skorzystałem z tego wzoru \(\displaystyle{ W(x)=(((a_1x+a_2x)+a_3x)+a_4x)+a_5}\) (taki jest w ćwiczeniach).
Nie wiem jak się to liczy bo na matmie nie miałem. Dlatego proszę aby ktoś to obliczył i sprawdził czy jest dobrze...
Obliczyło, że \(\displaystyle{ W(x)=230}\)
Kod: Zaznacz cały
http://www.ufast.eu/pics/51129626_1.png
Potrzebuję wytłumaczenia i rozwiązania od strony matematycznej, nie informatycznej
- Hajtowy
- Użytkownik
- Posty: 754
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 213 razy
- Pomógł: 5 razy
Obliczanie wartości wielomianu
Nie... te \(\displaystyle{ 230}\) to samo wylicza właśnie z tego wzoru co podałem (bo takiego mamy użyć)
Że \(\displaystyle{ x=4}\)
Że \(\displaystyle{ x=4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczanie wartości wielomianu
Już widzę.
Wydaje mi się , że po wciśnięciu tego 'policz" powinno się wyświetlać \(\displaystyle{ 3x^4+2x^3+x^2+2x}\), a nie jakaś liczba.
\(\displaystyle{ x=4}\)? Przecież \(\displaystyle{ 4}\) to miał być stopień wielomianu.
Wydaje mi się , że po wciśnięciu tego 'policz" powinno się wyświetlać \(\displaystyle{ 3x^4+2x^3+x^2+2x}\), a nie jakaś liczba.
\(\displaystyle{ x=4}\)? Przecież \(\displaystyle{ 4}\) to miał być stopień wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczanie wartości wielomianu
Tak mi się wydaje.
Poza tym \(\displaystyle{ W(4) \neq 230}\). NIe mam pojęcia co Tobie tam to wyliczyło.
-- dzisiaj, o 22:31 --
Jak ten program ma wyliczać wartości dla dowolnych \(\displaystyle{ x}\), to powinno być jeszcze jedno okienko \(\displaystyle{ "x=..."}\)
A ten wzór na \(\displaystyle{ W(x)}\) , który podałeś wcześniej, jest jakiś dziwny, wyjdzie z niego wielomian pierwszego stopnia.
Poza tym \(\displaystyle{ W(4) \neq 230}\). NIe mam pojęcia co Tobie tam to wyliczyło.
-- dzisiaj, o 22:31 --
Jak ten program ma wyliczać wartości dla dowolnych \(\displaystyle{ x}\), to powinno być jeszcze jedno okienko \(\displaystyle{ "x=..."}\)
A ten wzór na \(\displaystyle{ W(x)}\) , który podałeś wcześniej, jest jakiś dziwny, wyjdzie z niego wielomian pierwszego stopnia.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2012, o 22:33 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
- Hajtowy
- Użytkownik
- Posty: 754
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 213 razy
- Pomógł: 5 razy
Obliczanie wartości wielomianu
Czyli zrobić jeszcze 1 okienko, w którym podajemy wartość \(\displaystyle{ x}\) i wtedy on z tego wzoru co tam bd policzy to wszystko?
Ale wtedy wynik też bd się nazywał \(\displaystyle{ w(x)}\) ?
Ale wtedy wynik też bd się nazywał \(\displaystyle{ w(x)}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczanie wartości wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=a_nx^2+a_{n-1}x^{n-1}+...+a_1x+a_0}\)
\(\displaystyle{ W(x)=a_0+x(a_1+x(a_2+\ldots +x(a_{n-1}+xa_n)\ldots))}\)
W okienko powinno się wpisać stopień wielomianu czyli \(\displaystyle{ n=}\)
W następne okienko powinno się wpisać wszystkie liczby od \(\displaystyle{ a_n}\)do \(\displaystyle{ a_0}\)
W kolejne jakąś wartość iksa czyli \(\displaystyle{ x=...}\)
A tam gdzie masz "policz" powinno wstawiać liczbę - wartość wielomianu dla konkretnego iksa.
Może być ta nazwa \(\displaystyle{ W(x)}\)
-- dzisiaj, o 22:46 --
I zmień nagłówek " Obliczanie wartości wielomianu"
\(\displaystyle{ W(x)=a_0+x(a_1+x(a_2+\ldots +x(a_{n-1}+xa_n)\ldots))}\)
W okienko powinno się wpisać stopień wielomianu czyli \(\displaystyle{ n=}\)
W następne okienko powinno się wpisać wszystkie liczby od \(\displaystyle{ a_n}\)do \(\displaystyle{ a_0}\)
W kolejne jakąś wartość iksa czyli \(\displaystyle{ x=...}\)
A tam gdzie masz "policz" powinno wstawiać liczbę - wartość wielomianu dla konkretnego iksa.
Może być ta nazwa \(\displaystyle{ W(x)}\)
-- dzisiaj, o 22:46 --
I zmień nagłówek " Obliczanie wartości wielomianu"