funkcje wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czermno
- Podziękował: 25 razy
funkcje wielomianowe
dla jakich \(\displaystyle{ p}\) reszta z dzielenia wielomianu\(\displaystyle{ w(x)=2x ^{3} -px ^{2}+x+1}\) przez dwumian \(\displaystyle{ q(x)=x+2}\) jast równa \(\displaystyle{ \frac{13}{6}\sin \pi}\)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2012, o 17:05 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
funkcje wielomianowe
\(\displaystyle{ \frac{13}{6}\sin \pi=0}\) bo \(\displaystyle{ \sin \pi =0}\)
Musi zachodzić \(\displaystyle{ w(-2)=0}\)
Możesz też wykonać dzielenie wielomianów (np. Hornerem albo pisemnie), i otrzymaną resztę przyrównać do zera.
Musi zachodzić \(\displaystyle{ w(-2)=0}\)
Możesz też wykonać dzielenie wielomianów (np. Hornerem albo pisemnie), i otrzymaną resztę przyrównać do zera.