Witam
Muszę zbadać czy istnieją wartości parametrów dla których oba wielomiany są równe. Nie wiem jak się do tego zabrać.
\(\displaystyle{ W\left( x\right) = x^{3} - 3ax ^{2} -9x -1}\)
i
\(\displaystyle{ W\left( x\right) = x^{3} + 12x^{2}+(2a-1)x-1}\)
Pozdrawiam
Wartości parametrów dla których wielomiany są równe
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wartości parametrów dla których wielomiany są równe
wskazówka: przyrównaj współczynniki przy tych samych potęgach
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowe
- Podziękował: 17 razy
Wartości parametrów dla których wielomiany są równe
nie wiem jak może mi to pomóc :/ muszę podzielić wielomian?
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Wartości parametrów dla których wielomiany są równe
no musisz sprawdzić, czy
\(\displaystyle{ -3a=12}\)
\(\displaystyle{ -9=2a-1}\)
i czy \(\displaystyle{ a}\) bedzie sobie rowne
\(\displaystyle{ -3a=12}\)
\(\displaystyle{ -9=2a-1}\)
i czy \(\displaystyle{ a}\) bedzie sobie rowne
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wartości parametrów dla których wielomiany są równe
Nie.
Zaznaczę Ci współczynniki w obu wielomianach, a Ty przyrównasz odpowiednie kolorki do siebie.
\(\displaystyle{ W\left( x\right) = \red 1 \black \cdot x^{3} \blue - 3a \black x ^{2}\magenta -9 \black x \green -1 \\
\black W\left( x\right) = \red 1 \black \cdot x^{3} + \blue 12 \black x^{2}+ \magenta (2a-1) \black x \green -1}\)
Zaznaczę Ci współczynniki w obu wielomianach, a Ty przyrównasz odpowiednie kolorki do siebie.
\(\displaystyle{ W\left( x\right) = \red 1 \black \cdot x^{3} \blue - 3a \black x ^{2}\magenta -9 \black x \green -1 \\
\black W\left( x\right) = \red 1 \black \cdot x^{3} + \blue 12 \black x^{2}+ \magenta (2a-1) \black x \green -1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowe
- Podziękował: 17 razy
Wartości parametrów dla których wielomiany są równe
rozumiem, wyszło mi że jest równe, dzięki wielkie -- 10 lis 2012, o 22:50 --ok
a jak się zabrać do tego?
\(\displaystyle{ W \left( x\right) = x^{3} - 2ax^{2} + bx +1
P \left( x\right) = x(x-(a+b))(x-2)+1}\)
a jak się zabrać do tego?
\(\displaystyle{ W \left( x\right) = x^{3} - 2ax^{2} + bx +1
P \left( x\right) = x(x-(a+b))(x-2)+1}\)