\(\displaystyle{ \frac{2x-3}{x+2}+\frac{x+5}{x-2}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^{2}-1}{x^{2}-6x+9}:\frac{2x-2}{x^{2}-9}=}\)
Wykonaj działanie na wyrażeniach wymiernych:
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Wykonaj działanie na wyrażeniach wymiernych:
W pierwszym sprowadzasz to do wspólnego mianownika:
\(\displaystyle{ \frac{2x-3}{x+2}+ \frac{x+5}{x-2}= \frac{(2x-3)(x-2)}{(x+2)(x-2)}+ \frac{(x+5)(x+2)}{(x-2)(x+2)}= \frac{(2x-3)(x-2)+(x+5)(x+2)}{x^2-4}}\)
Wystarczy wymnożyć nawiasy w liczniku i uprościć, co się da.
W drugim rozkładasz liczniki i mianowniki:
\(\displaystyle{ \frac{x^2-1}{x^2-6x+9} \cdot \frac{x^2-9}{2x-2}= \frac{(x-1)(x+1)}{(x-3)^2} \cdot \frac{(x-3)(x+3)}{2(x-1)}}\)
I teraz coś się skróci.
\(\displaystyle{ \frac{2x-3}{x+2}+ \frac{x+5}{x-2}= \frac{(2x-3)(x-2)}{(x+2)(x-2)}+ \frac{(x+5)(x+2)}{(x-2)(x+2)}= \frac{(2x-3)(x-2)+(x+5)(x+2)}{x^2-4}}\)
Wystarczy wymnożyć nawiasy w liczniku i uprościć, co się da.
W drugim rozkładasz liczniki i mianowniki:
\(\displaystyle{ \frac{x^2-1}{x^2-6x+9} \cdot \frac{x^2-9}{2x-2}= \frac{(x-1)(x+1)}{(x-3)^2} \cdot \frac{(x-3)(x+3)}{2(x-1)}}\)
I teraz coś się skróci.