Krotność pierwiastka
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: o-o
- Podziękował: 23 razy
Krotność pierwiastka
Wyznacz krotność pierwiastka \(\displaystyle{ x_{0}}\) wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\):
\(\displaystyle{ W(x) = 3x^{5}+2x^{4}+x^{3}-10x-8}\)
\(\displaystyle{ x_{0} =-1}\)
Bardzo proszę o pomoc oraz o schemat w jaki sposób się rozwiązuje zadania tego typu.
\(\displaystyle{ W(x) = 3x^{5}+2x^{4}+x^{3}-10x-8}\)
\(\displaystyle{ x_{0} =-1}\)
Bardzo proszę o pomoc oraz o schemat w jaki sposób się rozwiązuje zadania tego typu.
Ostatnio zmieniony 6 lis 2012, o 19:03 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wiem, że to bardzo zaskakujące, ale temat o wielomianach nadaje się do działu "Funkcje wielomianowe", a nie "Algebra liniowa". :]
Powód: Wiem, że to bardzo zaskakujące, ale temat o wielomianach nadaje się do działu "Funkcje wielomianowe", a nie "Algebra liniowa". :]
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Krotność pierwiastka
Schematem Hornera lub po prostu dzieląc wielomian przez \(\displaystyle{ x+1}\) (czyli \(\displaystyle{ x-x_0}\)) sprawdzasz, czy dane \(\displaystyle{ x_0}\) jest rzeczywiście pierwiastkiem wielomianu. Wyliczone w schemacie wartości tworzą nowy wielomian, który jest też wynikiem z tego dzielenia. I dla niego operację powtarzasz. Ile razy dasz radę podzielić bez reszty (/w schemacie Hornera wyjdzie 0), taka jest krotność pierwiastka.
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: o-o
- Podziękował: 23 razy
Krotność pierwiastka
Ale wiesz podzieliłem przez \(\displaystyle{ x+1}\) i od razu mi wyszła reszta...
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: o-o
- Podziękował: 23 razy
Krotność pierwiastka
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
(3x^5+2x^4 + x^3 -10x + 8) & : & (x+1) = 3x^4 -x^3+2x^2-3x+2x-12\\
\underline{-3x^5 - 3x^4} & & \\
\qquad -x^4 + x^3 -10x +8 & & \\
\qquad \ \ \underline{x^4 + x^3} & &\\
\qquad \qquad \qquad 2x^3 - 10x + 8 & & \\
\qquad \qquad \qquad \underline{-2x^3 - 2x^2} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad -2x^2 -10x+8 & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \underline{2x^2 - 2x} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \qquad -12x+ 8 & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \underline{12x +12} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \qquad R = 4 & &
\end{array}}\)
(3x^5+2x^4 + x^3 -10x + 8) & : & (x+1) = 3x^4 -x^3+2x^2-3x+2x-12\\
\underline{-3x^5 - 3x^4} & & \\
\qquad -x^4 + x^3 -10x +8 & & \\
\qquad \ \ \underline{x^4 + x^3} & &\\
\qquad \qquad \qquad 2x^3 - 10x + 8 & & \\
\qquad \qquad \qquad \underline{-2x^3 - 2x^2} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad -2x^2 -10x+8 & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \underline{2x^2 - 2x} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \qquad -12x+ 8 & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \underline{12x +12} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \qquad R = 4 & &
\end{array}}\)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2012, o 19:40 przez nowik1991, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: o-o
- Podziękował: 23 razy
Krotność pierwiastka
Udało mi się podzielić 2x więc jest 2-krotnym? ale to trochę dużo liczenia mam prośbę mógłbyś mi to zademonstrować za pomocą Hornera? Bo nie ogarniam tego troszkę ;/ byłbym bardzo wdzięczny.
-- 6 lis 2012, o 19:52 --
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|r|c|c|c|c|c|c|}
\hline
& 1 & 3 & 2 & 1 & -10 & -8 \\ \hline
-1 & 1 & 2 & 0 & 1 & -11 & 3 \\ \hline
\end{tabular}}\)
-- 6 lis 2012, o 19:52 --
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|r|c|c|c|c|c|c|}
\hline
& 1 & 3 & 2 & 1 & -10 & -8 \\ \hline
-1 & 1 & 2 & 0 & 1 & -11 & 3 \\ \hline
\end{tabular}}\)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2012, o 19:58 przez nowik1991, łącznie zmieniany 1 raz.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Krotność pierwiastka
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|}
& 3 & 2 & 1 & 0 & -10 & -8 \\ \hline
-1 & 3 & -1 & 2 & -2 & -8 & 0
\end{tabular}}\)
Na końcu jest zero czyli już 1-krotnym pierwiastkiem jest. I teraz przepisujesz powstałe wartości do nowego wielomianu: \(\displaystyle{ 3x^4-1 \cdot x^3+2x^2-2x-8}\)
Mam nadzieję, że wgl wiesz, jak działa Horner, tzn. co tam się robi?
& 3 & 2 & 1 & 0 & -10 & -8 \\ \hline
-1 & 3 & -1 & 2 & -2 & -8 & 0
\end{tabular}}\)
Na końcu jest zero czyli już 1-krotnym pierwiastkiem jest. I teraz przepisujesz powstałe wartości do nowego wielomianu: \(\displaystyle{ 3x^4-1 \cdot x^3+2x^2-2x-8}\)
Mam nadzieję, że wgl wiesz, jak działa Horner, tzn. co tam się robi?
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Krotność pierwiastka
Jbc. Twoja tabelka wyżej jest zła. Na początku nie ma jedynki, a gdzieś tam w środku powinno być zero.
Nie rozumiem pytania. Zaczynamy od 3 i tę liczbę przepisujemy na dół. A dalej \(\displaystyle{ 3 \cdot (-1)+cos}\) itd.
Nie rozumiem pytania. Zaczynamy od 3 i tę liczbę przepisujemy na dół. A dalej \(\displaystyle{ 3 \cdot (-1)+cos}\) itd.