Rozkładanie wielomianu na czynniki
Rozkładanie wielomianu na czynniki
Witajcie,
Mam problem z wielomianami - przepisałam sobie notatki, ale mam tam wyjaśnione tylko przykłady do drugiej potęgi i utknęłam...
Nie oczekuję od Was rozwiązania i heja (bez przesady), ja po prostu chcę to zrozumiec, wiecie...
Mam przykład -
\(\displaystyle{ x^{3} - 5x^{2} + 6x =}\)
Wyłączyłam \(\displaystyle{ x}\) przed nawias -
\(\displaystyle{ x^{3} - 5x^{2} + 6x = x ( x^{2} - 5x + 6 ) =}\)
I w tym momencie utknęłam. Po wyliczeniu delty zostałam z dwoma pierwiastkami - \(\displaystyle{ x_{1} = 2}\) i \(\displaystyle{ x_{2} = 3}\) i problem w tym, że nie wiem, jak napisac ostateczny wynik...
Myślałam, ale już wszystko w głowie mi się pomieszało
Podobnie przykład -
\(\displaystyle{ 4x^{3} - x =}\)
Też wyłączyłam \(\displaystyle{ x}\) przed nawias -
\(\displaystyle{ 4x^{3} - x = x ( 4x^{2} - 1 ) =}\)
I dalej też nie mogę sobie poradzic.
Wyrażenie w nawiasie rozłożyłam i mi wyszło tak - \(\displaystyle{ ( 2x - 1 ) ( 2x + 1 )}\)
No i oczywiście w tym przykładzie też nie wiem, jak mam napisac wynik, ponieważ zawadza mi te pierwsze \(\displaystyle{ x}\) przed nawiasem...
To ma byc po prostu \(\displaystyle{ 4x^{3} - x = x ( 4x^{2} - 1 ) = x ( 2x - 1 ) ( 2x + 1 )}\)?
Wiem, wiem, jestem z matematyki beznadziejna
Ale się staram chociaż
Mam problem z wielomianami - przepisałam sobie notatki, ale mam tam wyjaśnione tylko przykłady do drugiej potęgi i utknęłam...
Nie oczekuję od Was rozwiązania i heja (bez przesady), ja po prostu chcę to zrozumiec, wiecie...
Mam przykład -
\(\displaystyle{ x^{3} - 5x^{2} + 6x =}\)
Wyłączyłam \(\displaystyle{ x}\) przed nawias -
\(\displaystyle{ x^{3} - 5x^{2} + 6x = x ( x^{2} - 5x + 6 ) =}\)
I w tym momencie utknęłam. Po wyliczeniu delty zostałam z dwoma pierwiastkami - \(\displaystyle{ x_{1} = 2}\) i \(\displaystyle{ x_{2} = 3}\) i problem w tym, że nie wiem, jak napisac ostateczny wynik...
Myślałam, ale już wszystko w głowie mi się pomieszało
Podobnie przykład -
\(\displaystyle{ 4x^{3} - x =}\)
Też wyłączyłam \(\displaystyle{ x}\) przed nawias -
\(\displaystyle{ 4x^{3} - x = x ( 4x^{2} - 1 ) =}\)
I dalej też nie mogę sobie poradzic.
Wyrażenie w nawiasie rozłożyłam i mi wyszło tak - \(\displaystyle{ ( 2x - 1 ) ( 2x + 1 )}\)
No i oczywiście w tym przykładzie też nie wiem, jak mam napisac wynik, ponieważ zawadza mi te pierwsze \(\displaystyle{ x}\) przed nawiasem...
To ma byc po prostu \(\displaystyle{ 4x^{3} - x = x ( 4x^{2} - 1 ) = x ( 2x - 1 ) ( 2x + 1 )}\)?
Wiem, wiem, jestem z matematyki beznadziejna
Ale się staram chociaż
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rozkładanie wielomianu na czynniki
I to jest poprawne rozwiązanie. Ten poprzedni rób podobnie.boob pisze:
To ma byc po prostu \(\displaystyle{ 4x^{3} - x = x ( 4x^{2} - 1 ) = x ( 2x - 1 ) ( 2x + 1 )}\)?
Ostatnio zmieniony 5 lis 2012, o 19:12 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 11 wrz 2012, o 11:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 14 razy
Rozkładanie wielomianu na czynniki
W pierwszym postać iloczynowa \(\displaystyle{ a \left( x - x_1 \right)\left( x-x_2\right)}\) .
w drugim dobrze
w drugim dobrze
Rozkładanie wielomianu na czynniki
Dziękuję Wam baaaaaardzo : )
Skoro w tym przykładzie \(\displaystyle{ a = 1}\) (jak liczyłam deltę)
to rozwiązaniem jest
\(\displaystyle{ x^{3} - 5x^{2} + 6x = x ( x^{2} - 5x + 6 ) = ( x - 2) (x - 3)}\)? Po prostu?
Skoro w tym przykładzie \(\displaystyle{ a = 1}\) (jak liczyłam deltę)
to rozwiązaniem jest
\(\displaystyle{ x^{3} - 5x^{2} + 6x = x ( x^{2} - 5x + 6 ) = ( x - 2) (x - 3)}\)? Po prostu?
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 11 wrz 2012, o 11:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 11 wrz 2012, o 11:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 14 razy
Rozkładanie wielomianu na czynniki
tylko nie zapomnij o \(\displaystyle{ x}\) przed, który wcześniej został wyciągnięty
Rozkładanie wielomianu na czynniki
Dziękuję Wam
Jeszcze mam równania, ale z nimi sobie poradzę.
Pozdrawiam cieplutko i jeszcze raz dziękuję baardzo Kochane jesteście naprawdę
Jeszcze mam równania, ale z nimi sobie poradzę.
Pozdrawiam cieplutko i jeszcze raz dziękuję baardzo Kochane jesteście naprawdę