okresl dziedzine
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 4 lis 2012, o 17:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
okresl dziedzine
hej
Mam do wyznaczenia dwie dziedziny funcji, pierwszą okreslilam jednakże nie jestem pewna czy dobrze więc proszę o poprawienie mnie jeśli jest źle, jednak mam problemy z określeniem drugiej dziedziny, dochodze tylko do połowy a dalej nie wiem jak....
a) \(\displaystyle{ y= \sqrt{ 2x^2 - x + 1}}\)
\(\displaystyle{ D: R \setminus \left\{ 1/2\right\}}\)
b) \(\displaystyle{ y= \frac{3x-1}{\sqrt{ 2-\frac{ 3x+1}{x-2} } }}\)
Dziekuje z gory za pomoc ale jakaś wskazówkę
Mam do wyznaczenia dwie dziedziny funcji, pierwszą okreslilam jednakże nie jestem pewna czy dobrze więc proszę o poprawienie mnie jeśli jest źle, jednak mam problemy z określeniem drugiej dziedziny, dochodze tylko do połowy a dalej nie wiem jak....
a) \(\displaystyle{ y= \sqrt{ 2x^2 - x + 1}}\)
\(\displaystyle{ D: R \setminus \left\{ 1/2\right\}}\)
b) \(\displaystyle{ y= \frac{3x-1}{\sqrt{ 2-\frac{ 3x+1}{x-2} } }}\)
Dziekuje z gory za pomoc ale jakaś wskazówkę
Ostatnio zmieniony 4 lis 2012, o 18:45 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Bardzo nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Bardzo nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
okresl dziedzine
pierwiastek musi być większy od zera, mianownik zawsze różny od zera, w tym przypadku mamy pierwiastek w mianowniku, czyli cały pierwiastek musi być większy od zera
wynik:
\(\displaystyle{ x \in (-5;2)}\)
wynik:
\(\displaystyle{ x \in (-5;2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 4 lis 2012, o 17:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
okresl dziedzine
Nadal nie rozumiem jak doszedłeś do tego wyniku, czy mogę prosić abys mi to rozpisał
Ja robie tak : mianownik przyrównuje do zera tzn. \(\displaystyle{ 2- \frac{3x+1}{x-2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ 3x+1}\) jest licznikiem, a \(\displaystyle{ x-2}\) mianownikiem
dobrze robie?
Ja robie tak : mianownik przyrównuje do zera tzn. \(\displaystyle{ 2- \frac{3x+1}{x-2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ 3x+1}\) jest licznikiem, a \(\displaystyle{ x-2}\) mianownikiem
dobrze robie?
Ostatnio zmieniony 4 lis 2012, o 18:48 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Bardzo nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Bardzo nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 4 lis 2012, o 17:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
okresl dziedzine
a mogłbys mi napisac jak doszedles to takiego wyniku bo nie rozumiem tego, siedze nad tym przypadkiem z 2h i nie moge tego obliczyc
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 4 lis 2012, o 17:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
okresl dziedzine
\(\displaystyle{ 6x^2 -10x - 4 \\ \Delta = 196}\)
dobrze?
dobrze?
Ostatnio zmieniony 4 lis 2012, o 19:00 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pisz[latex] 6x^2 -10x - 4 [/latex] zamiast 6x^2 -10x - 4.
Powód: Pisz
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 4 lis 2012, o 17:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
okresl dziedzine
Sory ze nie pisze w latex ale nie moge sie w tym połapać...
tak tylko ze \(\displaystyle{ \Delta= 196, \; x_1=2;\; x_2=-\frac{4}{12}}\) wiec ten drugi źle:/
tak tylko ze \(\displaystyle{ \Delta= 196, \; x_1=2;\; x_2=-\frac{4}{12}}\) wiec ten drugi źle:/
Ostatnio zmieniony 4 lis 2012, o 19:25 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
okresl dziedzine
\(\displaystyle{ 2-\frac{ 3x+1}{x-2} } >0}\)
\(\displaystyle{ \frac{2(x-2)}{x-2} -\frac{ 3x+1}{x-2} } >0}\)
\(\displaystyle{ \frac{2(x-2)-( 3x+1)}{x-2} } >0}\)
\(\displaystyle{ \frac{-x-5}{x-2} } >0}\)
\(\displaystyle{ (-x-5)(x-2)>0}\)
Nie będzie żadnej delty, wykres i odczytaj rozwiązanie
\(\displaystyle{ \frac{2(x-2)}{x-2} -\frac{ 3x+1}{x-2} } >0}\)
\(\displaystyle{ \frac{2(x-2)-( 3x+1)}{x-2} } >0}\)
\(\displaystyle{ \frac{-x-5}{x-2} } >0}\)
\(\displaystyle{ (-x-5)(x-2)>0}\)
Nie będzie żadnej delty, wykres i odczytaj rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 4 lis 2012, o 17:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
okresl dziedzine
wiec w odpowiedzi dziedzina bedzie rzeczywiste z wykluczeniem \(\displaystyle{ -5 ,2}\) tak?
a w tym przykladzie a 2 dobrze obliczyłam?
a w tym przykladzie a 2 dobrze obliczyłam?
Ostatnio zmieniony 4 lis 2012, o 19:26 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 4 lis 2012, o 17:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
okresl dziedzine
Tak zgadza sie:)
w przykladzie a napisalam \(\displaystyle{ x(2x-1) +1 =0}\) a pewnie tak nie mozna
w przykladzie a napisalam \(\displaystyle{ x(2x-1) +1 =0}\) a pewnie tak nie mozna
Ostatnio zmieniony 4 lis 2012, o 19:27 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.