Witam, mam problem z rozwiazaniem zadania. Wyznacz punt w jakim funkcja osiaga wartość najmniejszą. Prosiłbym o pomoc w zrozwiazaniu bez stosowania pochodnych
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-3)(x-5)(x-7) + 20}\)
Wartość najmniejsza funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 3 lip 2011, o 09:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Eg
- Podziękował: 4 razy
Wartość najmniejsza funkcji
Ostatnio zmieniony 2 lis 2012, o 19:05 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wartość najmniejsza funkcji
Wskazówka:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-3)(x-5)(x-7) + 20=(x^2-8x+7)(x^2-8x+15)+20}\)
Teraz podstaw:
\(\displaystyle{ x^2-8x+11=t}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-3)(x-5)(x-7) + 20=(x^2-8x+7)(x^2-8x+15)+20}\)
Teraz podstaw:
\(\displaystyle{ x^2-8x+11=t}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wartość najmniejsza funkcji
Jak zrobi podstawienie które zaproponowałem, to też będzie kwadratowe, ale to Twoje podstawienie jest ciekawe.