funcje wielomianowe.uzasadnij

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
koksiu15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czermno
Podziękował: 25 razy

funcje wielomianowe.uzasadnij

Post autor: koksiu15 »

uzasadni że dziedzina funkji \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{x ^{4} -2x ^{3}+3x ^{2}-4x+2 }}\) jest zbiór liczb rzeczywistych
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

funcje wielomianowe.uzasadnij

Post autor: 777Lolek »

Dziedzinę dostaniesz z tego, że liczba pod pierwiastkiem musi być nieujemna. Zatem

\(\displaystyle{ x^4 - 2x^3 + 3x^2 - 4x + 2\ge 0}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

funcje wielomianowe.uzasadnij

Post autor: anna_ »

Podpowiedź: \(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem (podwójnym) wyrażenie podpierwiastkowego.
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

funcje wielomianowe.uzasadnij

Post autor: denatlu »

777Lolek: jakbyś to robił grupując?
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

funcje wielomianowe.uzasadnij

Post autor: 777Lolek »

\(\displaystyle{ x^4 - 2x^3 + 3x^2 - 4x + 2 = x^4 - 2x^3 + x^2 + 2x^2 - 4x + 2 = ...}\)
koksiu15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czermno
Podziękował: 25 razy

funcje wielomianowe.uzasadnij

Post autor: koksiu15 »

już rozwiązane.dzięki wszystkim za pomoc
ODPOWIEDZ