nierównosc wielomianowa
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 lis 2012, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 4 razy
nierównosc wielomianowa
Proszę rozwiązać ta nierównosc, albo dać wskazówki jak ją zrobic ;- )
\(\displaystyle{ 2x^{3} - x^{2} + x - \frac{1}{3} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ 2x^{3} - x^{2} + x - \frac{1}{3} \ge 0}\)
Ostatnio zmieniony 3 lis 2012, o 10:44 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jedne klamry[latex] [/latex] na całą nierówność.
Powód: Jedne klamry
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 lis 2012, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 4 razy
nierównosc wielomianowa
znam, ale w tym przypadku nie chce mi to wyjsc, mozesz napisac ?
nawet jeśli pomnożyłam obie strony przez 2 zeby pozbyc się ułamka...
nawet jeśli pomnożyłam obie strony przez 2 zeby pozbyc się ułamka...
Ostatnio zmieniony 2 lis 2012, o 17:24 przez ryzyk, łącznie zmieniany 2 razy.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
nierównosc wielomianowa
A co jest w mianowniku tego ułamka? \(\displaystyle{ 2}\) czy \(\displaystyle{ 3}\)?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
nierównosc wielomianowa
No ale co mówi to twierdzenie, o którym pisałam? Po wymnożeniu przez \(\displaystyle{ 3}\), otrzymujesz dzielniki wyrazu wolnego: \(\displaystyle{ p = \pm 1}\) oraz dzielniki współczynnika przy najwyższej potędze: \(\displaystyle{ q \in \left\{ \pm 1; \pm 2; \pm 3; \pm 6\right\}}\). Pierwiastków wielomianu trzeba poszukać wśród liczb postaci: \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
nierównosc wielomianowa
Chyba wygodniej tutaj będzie ze wzorów skróconego mnożenia skorzystać niż sprawdzać te dzielniki
\(\displaystyle{ 2x^3-x^2+x-\frac{1}{3}\ge 0\\
6x^3-3x^3+3x-1 \ge 0\\
5x^3+x^3-3x^3+3x-1 \ge 0\\
5x^3+\left( x-1\right)^3 \ge 0\\
\left(\left( 1+ \sqrt[3]{5} \right)x-1\right)\left( \sqrt[3]{25}x^2- \sqrt[3]{5}x\left( x-1\right)+\left( x-1\right)^2 \right)\ge 0\\}\)
U Sierpińskiego jest trochę o równaniach trzeciego stopnia
jest tam także odnośnik do Śniadeckiego który pokazuje jak
metodą uzupełniania do kwadratu bądź sześcianu rozwiązywać
równania drugiego, trzeciego i czwartego stopnia
\(\displaystyle{ 2x^3-x^2+x-\frac{1}{3}\ge 0\\
6x^3-3x^3+3x-1 \ge 0\\
5x^3+x^3-3x^3+3x-1 \ge 0\\
5x^3+\left( x-1\right)^3 \ge 0\\
\left(\left( 1+ \sqrt[3]{5} \right)x-1\right)\left( \sqrt[3]{25}x^2- \sqrt[3]{5}x\left( x-1\right)+\left( x-1\right)^2 \right)\ge 0\\}\)
U Sierpińskiego jest trochę o równaniach trzeciego stopnia
Kod: Zaznacz cały
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
metodą uzupełniania do kwadratu bądź sześcianu rozwiązywać
równania drugiego, trzeciego i czwartego stopnia
Kod: Zaznacz cały
http://www.sbc.org.pl/dlibra/docmetadata?id=41748
http://bcpw.bg.pw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=1342
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 2 lis 2012, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 4 razy
nierównosc wielomianowa
w drugiej linijce zamiast \(\displaystyle{ 3x^{3}}\) ma byc \(\displaystyle{ 3x^{2}}\) .