Rozwiąż równanie do sprawdzenia.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
marcinn2807
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 lis 2012, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Rozwiąż równanie do sprawdzenia.

Post autor: marcinn2807 »

Witam, czy moje wypociny są dobre?

\(\displaystyle{ x^{3} - 9x^{2} + 2x - 18 = 0}\)
z metody grupowania:
\(\displaystyle{ x^{2}(x-9) +2 (x-9) = 0}\)
\(\displaystyle{ (x-9)(x^{2} + 2) = 0}\)
z czego miejsce zerowe z pierwszego nawiasu, w drugim jest suma to miejsca zerowego nie będzie:
\(\displaystyle{ x_{1}=9}\)

Czy dobrze?
Czy do tego będzie taki wykres?

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/1skQ/
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Rozwiąż równanie do sprawdzenia.

Post autor: mmoonniiaa »

Tak, wszystko ok. Tylko nie bój się tego kółka zamalować.
ODPOWIEDZ