witam prosze o rozwiazanie.oto zadanko
Wyznacz przedzialy, w ktorych funkcja \(\displaystyle{ y=2x^{3}+3x^{2}-12x+5}\) jest rosnaca.
z gory dziekuje i prosze o takie pelne rozwiazanie bo jestem zielona z matmy
Zapis w LaTeXu wzorowy, tylko zapomniałaś końcowego znacznika [/latex]. Pozdrawiam, Calasilyar
wyznacz przedzialy
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 14 lis 2006, o 13:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecinek
- Podziękował: 13 razy
wyznacz przedzialy
Ostatnio zmieniony 10 mar 2007, o 17:22 przez justyna216, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
wyznacz przedzialy
funkcja jest rosnąca dla \(\displaystyle{ f'(x)>0}\)
więc:
\(\displaystyle{ f'(x)=6x^{2}+6x-12=6(x^{2}+x-2)=6(x-1)(x+2)>0\\
x\in (-\infty;-2)\cup (1;+\infty)}\)
więc:
\(\displaystyle{ f'(x)=6x^{2}+6x-12=6(x^{2}+x-2)=6(x-1)(x+2)>0\\
x\in (-\infty;-2)\cup (1;+\infty)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 23 maja 2006, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 13 razy
wyznacz przedzialy
Wykorzystując twierdzenie o pierwiastkach wymiernych znajdujesz pierwszy pierwiastek który wynosi\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{1}{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 14 lis 2006, o 13:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecinek
- Podziękował: 13 razy
wyznacz przedzialy
pieknie dziekuje.i mam nadzieje ze przy dalszych problemach z matma bede mogla na ciebie liczyc
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 14 lis 2006, o 13:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecinek
- Podziękował: 13 razy
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
wyznacz przedzialy
możesz napisac, że dziedzina to rzeczywiste i jako f. wielomianowa jest różniczkowalna w całej dziedzinie... ale raczej powinno wystarczyc