Dzielenie wielomianów w metodzie Cauer'a.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Sheiken
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 paź 2012, o 13:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Giedlarowa

Dzielenie wielomianów w metodzie Cauer'a.

Post autor: Sheiken »

Polecenie.
Dokonaj dzielenia wielomianów licznika i mianownika wg najniższych lub najwyższych potęg zmiennej s i zapisz Z(s) w postaci ułamka piętrowego. W trakcie dzielenia wielomianów może zdarzyć się sytuacja, że jakiś współczynnik wielomianu pośredniego będzie ujemny. Jest to sprzeczne z wymaganiami dotyczącymi realizowalności rozważanego dwójnika. W takiej sytuacji należy spróbować zmienić sposób dzielenia wielomianów: jeśli dzielenie prowadzono wg najwyższych potęg, to należy je zmienić na dzielenie wg potęg najniższych, i odwrotnie.

Wielomian.

\(\displaystyle{ Z\left( s\right) = \frac{280s ^{3} +266s ^{2} +76s+4}{80s ^{3} +126,5s ^{2} +23s+1}}\)


I teraz tak,

Mam przekształcić ten wielomian na postać drabinkową czyli coś takiego:

\(\displaystyle{ Z+ \frac{1}{Y _{2} + \frac{1}{Z _{3} + \frac{1}{ Y _{4}} + \frac{1}{...} } } }}\)

gdzie \(\displaystyle{ Y _{n} = \frac{1}{Z _{n} }}\), a każdy Z to wynik z dzielenia, który może być stopnia nie większego niż 1.


A teraz pytanie, które może się okazać banalne, ale ja sobie z tym nie mogę poradzić. Mianowicie:

Jak się za to zabrać
Jak mam rozumieć dzielenie przez najwyższą lub najniższą potęgę

Próbowałem to dzielić ale po pierwszym dzieleniu wynikiem była liczba 3,5, ale reszta z dzielenia wyszła z minusem, więc muszę powtórzyć dzielenie tylko że wg potęg najniższych. I tutaj się gubię.


Proszę o jakieś podpowiedzi.-- 1 lis 2012, o 13:30 --Już sobie poradziłem.
ODPOWIEDZ