Wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) z dzielenia przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)= x^{2}+x-2}\) daje resztę \(\displaystyle{ x+1}\). Jaką resztę daje wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) z dzielenia przez \(\displaystyle{ x+2}\) ?
Nie byłem wtedy w szkole dlatego prosił bym o napisanie co dlaczego
Reszta z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 paź 2012, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Reszta z dzielenia
Ostatnio zmieniony 27 paź 2012, o 17:19 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Reszta z dzielenia
Jest takie twierdzenie: Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-a)}\) jest równa \(\displaystyle{ W(a)}\).
Zatem przy dzieleniu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ (x+2)}\) reszta będzie równa \(\displaystyle{ W(-2)}\). I tego szukamy.
Jeszcze trzeba pamiętać, że reszta z dzielenia jest wielomianem przynajmniej o jeden stopień niższym niż dzielnik. Zatem jeżeli dzielnikiem jest trójmian kwadratowy, to reszta jest postaci \(\displaystyle{ ax+b}\). Jeżeli dzielnikiem jest wielomian liniowy (pierwszego stopnia), to reszta jest wielomianem stopnia zerowego.
W tego typu zadaniach warto przedstawiać dzielnik \(\displaystyle{ P(x)}\) w postaci iloczynowej, także
\(\displaystyle{ P(x)=(x+2)(x-1)}\)
I jeszcze twierdzenie o rozkładzie wielomianu się przyda:
\(\displaystyle{ W(x)=P(x) \cdot Q(x) + R(x)}\)
gdzie \(\displaystyle{ Q(x)}\) to wynik dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ P(x)}\), zaś \(\displaystyle{ R(x)}\) to reszta z tego dzielenia.
Na podstawie tego twierdzenia
\(\displaystyle{ W(x)=(x+2)(x-1) \cdot Q(x)+x+1}\)
Szukamy \(\displaystyle{ W(-2)}\), zatem trzeba do powyższego podstawić \(\displaystyle{ x=-2}\) i mamy wynik.
Zatem przy dzieleniu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ (x+2)}\) reszta będzie równa \(\displaystyle{ W(-2)}\). I tego szukamy.
Jeszcze trzeba pamiętać, że reszta z dzielenia jest wielomianem przynajmniej o jeden stopień niższym niż dzielnik. Zatem jeżeli dzielnikiem jest trójmian kwadratowy, to reszta jest postaci \(\displaystyle{ ax+b}\). Jeżeli dzielnikiem jest wielomian liniowy (pierwszego stopnia), to reszta jest wielomianem stopnia zerowego.
W tego typu zadaniach warto przedstawiać dzielnik \(\displaystyle{ P(x)}\) w postaci iloczynowej, także
\(\displaystyle{ P(x)=(x+2)(x-1)}\)
I jeszcze twierdzenie o rozkładzie wielomianu się przyda:
\(\displaystyle{ W(x)=P(x) \cdot Q(x) + R(x)}\)
gdzie \(\displaystyle{ Q(x)}\) to wynik dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ P(x)}\), zaś \(\displaystyle{ R(x)}\) to reszta z tego dzielenia.
Na podstawie tego twierdzenia
\(\displaystyle{ W(x)=(x+2)(x-1) \cdot Q(x)+x+1}\)
Szukamy \(\displaystyle{ W(-2)}\), zatem trzeba do powyższego podstawić \(\displaystyle{ x=-2}\) i mamy wynik.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 paź 2012, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Reszta z dzielenia
Nie wiem jeszcze tylko co mam podstawić pod \(\displaystyle{ Q(x)}\)
Ostatnio zmieniony 28 paź 2012, o 15:58 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do zapisu wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeX-a do zapisu wyrażeń matematycznych.