wyznacz parametr m
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
wyznacz parametr m
wyznaczyć całkowite wartośći parametru m, dla których równanie
\(\displaystyle{ x^3 + m \cdot x + 1 = 0}\)
ma przynajmniej 1 pierwiastek wymierny
w sumie wrzuce tutaj jeszcze 1 równanie, żeby nie zakładać nowego tematu
\(\displaystyle{ x^4-22x^3+181x^2-660x+900 = 0}\)
\(\displaystyle{ x^3 + m \cdot x + 1 = 0}\)
ma przynajmniej 1 pierwiastek wymierny
w sumie wrzuce tutaj jeszcze 1 równanie, żeby nie zakładać nowego tematu
\(\displaystyle{ x^4-22x^3+181x^2-660x+900 = 0}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
wyznacz parametr m
Możesz też użyć eliminacji pierwiastków wielokrotnych
\(\displaystyle{ P\left( x\right)= \frac{W\left( x\right) }{\gcd{\left( W\left( x\right),W^{\prime}\left( x\right) \right) }}}\)
Jak chcesz z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych to strzelaj w piątkę bądź szóstkę
ale na równania drugiego trzeciego i czwartego stopnia dobrze działa uzupełnianie do kwadratu(sześcianu)
bądź zabawa funkcjami symetrycznymi (tutaj są to wielomiany wielu zmiennych nie zmieniające wartości przy dowolnej permutacji zmiennych)
\(\displaystyle{ P\left( x\right)= \frac{W\left( x\right) }{\gcd{\left( W\left( x\right),W^{\prime}\left( x\right) \right) }}}\)
Jak chcesz z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych to strzelaj w piątkę bądź szóstkę
ale na równania drugiego trzeciego i czwartego stopnia dobrze działa uzupełnianie do kwadratu(sześcianu)
bądź zabawa funkcjami symetrycznymi (tutaj są to wielomiany wielu zmiennych nie zmieniające wartości przy dowolnej permutacji zmiennych)